یکی از محیط هایی که کودکان می توانند در آن به رشد جسمی و روحی مناسبی دست یابند، بازی در پارک ها و فضای بازی کودکان است.
از مزایای فعالیت کودکان در این مکان ها، پیدا کردن دوست، برقراری ارتباط های اجتماعی و همچنین انجام فعالیت های بدنی مفید برای آنان می باشد. از نکات مهمی که برای والدین اهمیت بسیاری دارد، بازی فرزندان آن ها در یک محیط ایمن و استاندارد است تا هیچ آسیب و خطری کودکان آن ها را تهدید نکند. بنابراین لازم است جهت ایجاد یک محیط شاد، مفرح و سرگرم کننده برای کودکان، اقداماتی در راستای افزایش ایمنی و کاهش آسیب های جسمی به کودکان انجام شود.
اهمیت ایمنی وسایل بازی کودک
امروزه در فضای بازی کودکان، از انواع تجهیزات بازی برقی و نیز غیر برقی مثل ترامپولین، سرسره بادی و تاپ، سرسره و … استفاده می شود. هر کدام از این وسایل در بین کودکان از محبوبیت خاصی برخوردار هستند و موجب شادی محیط بازی کودکان می شوند. به همین علت است که آموزش نکات ایمنی جهت استفاده از این وسایل پارکی به کودکان و نیز رعایت این نکات در زمان ساخت این وسایل، از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است.
اگر کودکان از این وسایل بازی به طور صحیح استفاده کنند، می توانند بدون بروز هر گونه آسیب جسمی و روحی، ساعات زیادی را با سرگرمی و فراغت، به خوبی سپری نمایند. در صورت استفاده نا درست کودک و یا عدم رعایت ایمنی در ساخت وسایل بازی کودک، ممکن است حوادث جبران ناپذیری برای کودک رخ دهد. از نمونه وسایل بازی ایمن برای کودکان می توان به تجهیزات خانه بازی موگه پارک، اشاره کرد. در ساخت این تجهیزات، از موادی با کیفیت و مرغوب استفاده شده و طراحی این وسایل، مطابق با استاندارد های مورد نیاز کودک است.
اصول طراحی پارک کودک
لازم است که تجهیزات فضای بازی کودکان به سه دسته گروه های سنی مختلف طراحی شوند:
- نوزادان و کودکان زیر ۲ سال
- کودکان ۲ تا ۵ سال
- کودکان ۵ تا ۱۲ سال
در فضا های بازی استاندارد، بخش بازی کودکان کوچک تر، از کودکان بزرگ تر جدا می گردد. چرا که کودکان کم سن و سال، نباید با تجهیزاتی بازی کنند که برای بچه های بزرگ تر طراحی شده است. علاوه بر آن، اندازه و ابعاد این وسایل، برای بچه های کوچک نیز مناسب نخواهد بود و این مسئله در مواردی منجر به بروز حوادث ناگواری می شود. جهت اطمینان از رعایت اصول ایمنی وسایل بازی در زمان طراحی آن ها، موارد زیر باید به دقت بررسی شوند:
- چنانچه در فضای بازی کودکان، تاب، الاکلنگ ها و سایر تجهیزات متحرک وجود دارد، باید در بخشی جدا از دیگر وسایل بازی قرار گیرند.
- باید از این موضوع اطمینان حاصل نمایید که هیچ فضایی وجود ندارد که بازو، سر و دیگر نواحی بدن کودک را به دام بیاندازد. تمام حفره های موجود در تجهیزات باید کوچک تر از ۳/۲ اینچ و یا بزرگ تر از ۹ اینچ، طراحی شود.
- لازم است که کلیه وسایل بازی کودکان، از یک جنس بسیار مقاوم و ایمن ساخته شوند.
- برای وسایل مرتفع و شیب رمپ پارکینگ، باید از سطوح و موانع محافظتی استفاده شود.
- وسایل بازی که اندازه آن ها بیشتر از ۳۰ اینچ است، باید با فاصله حداقلی ۹ فوت با هم، قرار داشته باشند.
- به دلیل اینکه کودکان در سنین پایین تر، در زمان دویدن، به اطراف خود توجه کرده و احتمال برخورد با وسایل مقابل خود را دارند، بهتر است که جهت ایمنی آنان، حصار هایی مناسب و پلاستیکی در اطراف فضای بازی ساخته شود.
کفپوش های مخصوص زمین بازی
در کنار انواع لوازم مورد استفاده در فضای بازی کودکان، کفپوش زمین بازی از اهمیت زیادی برخوردار بوده و استفاده از آن علاوه بر ایمنی، موجب زیباتر شدن محیط بازی خواهد شد. بهتر است جنس این کفپوش ها، ضخیم و نرم باشد تا اگر کودکان به زمین خوردند، آسیبی به بدن آن ها وارد نشود. از موارد دیگر حائز اهمیت در این مورد، عدم لیز بودن کفپوش ها است. همچنین کیفیت جنس این کفپوش ها، باید تایید شده بوده و از موادی که برای سلامتی کودکان ضرر ندارد، ساخته شده باشد.
استاندارد های وسایل بازی
وسایل مکان بازی کودکان، باید به صورتی طراحی و ساخته شوند که از لحاظ ایمنی برای کودکان مناسب باشند. زمانی که در محیط بازی کودکان از وسایل بازی استفاده شود که با استاندارد های مورد نیاز، مطابقت دارد، احتمال وقوع حوادث ناگوار و صدمه به کودکان بسیار کاهش خواهد یافت. برخی از نمونه های استاندارد های لازم جهت وسایل فضای بازی کودکان، عبارتند از:
· عدم استفاده از مواد سمی
موادی که جهت ساخت وسایل بازی، استفاده می شود باید کیفیت بالایی داشته باشند و این وسایل نباید از موادی نظیر فلزات سنگین و همچنین مواد خطرناک و سمی، ساخته شوند.
· طراحی مناسب
وسایل بازی کودک باید به صورتی طراحی گردند که از لحاظ ایمنی، هیچ مشکلی نداشته و برای کودکان مناسب باشند. بهتر است این تجهیزات، سبک بوده و طراحی صحیحی داشته باشند تا موجب بروز حادثه ای نشوند. علاوه بر این در طراحی و رنگ بندی این وسایل باید از رنگ های شادی بخش برای کودکان استفاده شود.
· مطابقت با استاندارد های ملی و بین المللی
وسایل و تجهیزات موجود در محیط بازی کودکان باید مطابق با استاندارد های بین المللی مربوط به ایمنی و نیز بهداشت باشند.
· نصب قطعات محافظ
در تجهیزات و وسایل بازی کودکان باید از قطعات محافظتی نظیر انواع کلاهک ها، محافظ ها و دسته ها استفاده شود تا به دست کودک آسیبی وارد نشود.
· عدم داشتن قطعات کوچک
در انواع وسایل بازی کودک نباید قطعات کوچک و ریز وجود داشته باشد. چرا که قطعاتی که اندازه کوچکی داشته و ریز هستند، خطر خفه شدن کودک را به همراه دارند.
توصیه های ایمنی برای کودکان
در این بخش به توصیه هایی در مورد نکات ایمنی که بچه ها باید در فضای بازی کودکان رعایت کنند، می پردازیم:
- در زمان بازی با بارفیکس، تاب، سرسره، الاکلنگ و سایر تجهیزات دیگر، کودکان باید آرام رفتار کنند.
- کودک باید از تجهیزات به طور مناسب استفاده کرده و نباید روی تاب و سرسره به صورت ایستاده قرار بگیرد.
- در زمین بازی، هرگز از تجهیزات خیس، استفاده نکنند، چرا که رطوبت سطوح موجب لغزندگی آن شده و در ایمنی وسایل بازی موثر خواهد بود.
- لازم است قبل از استفاده از برخی تجهیزات بازی نظیر سرسره های فلزی در فصل تابستان، آن را بررسی کنید. زیرا ممکن است به دلیل گرمای زیاد، داغ شده و موجب سوختگی شوند.
- باید به کودکان آموزش داد در زمان شلوغی در فضای بازی، برای استفاده از تجهیزات، نوبت را رعایت کنند تا این ازدحام سبب وارد شدن صدمه به آن ها نشود.
ثبت نظر