در یک کلینیک حافظه در چین، متخصصان مغز و اعصاب جوانترین فرد مبتلا به آلزایمر را شناسایی کردند که تنها ۱۹ سال دارد.
وقتی او ۱۷ ساله بوده است، حافظهاش به تدریج کمکم دچار تحلیل شد و در طول دو سال، تواناییهای شناختی حافظهاش به شدت کاهش یافت.
تصویربرداری از مغز بیمار، شواهدی از انقباض شدید بخش هیپوکامپ را نشان داد. امروزه میدانیم که هیپوکامپ نقش موثر و اساسی در حافظه ایفا میکند. دانشمندان با انجام آزمایش بر روی مغز این فرد، همچنین دریافتند که مایع مغزی نخاعی او، نشانگرهای رایجترین نوع زوال عقل را نیز دارا میباشد.
بیماری آلزایمر یا "AD" اغلب به عنوان یک بیماری رایج در افراد مسن شناخته میشود، اما در ۱۰ درصد از موارد، ممکن است این بیماری در افراد زیر ۶۵ سال نیز ظاهر شود. در حالتی که فرد با سن زیر ۳۰ سال به آلزایمر مبتلا میشود، دانشمندان ریشه آن را در جهشهای ژنتیکی خانواده بررسی میکنند و آن را در دستهبندی بیماری آلزایمر خانوادگی (FAD) قرار میدهند. هرچه فرد مبتلا به آلزایمر جوانتر باشد، ژن به ارث بردهشده معیوبتر خواهد بود.
در چین، قبل از این، جوانترین فرد مبتلا به آلزایمر ۲۱ ساله بود. دانشمندان با مطالعه جهشهای ژنتیکی در مغز این فرد، دریافته بودند که جهش ژن "PSEN1" سبب شده پروتئینهای غیرطبیعی در مغز انباشته شوند و تودههایی از پلاکهای سمی تولید شود که یکی از ویژگیهای آلزایمر است. اما در مورد فرد ۱۹ سالهای که ابتلای آن به آلزایمر در چین ثبت شد، دانشمندان هنوز نتوانستهاند جهش هیچ ژن مشکوکی را شناسایی کنند.
جالب است بدانید هیچ یک از افراد خانواده این فرد سابقه آلزایمر یا زوال عقل نداشتند، و همین مسئله قرار دادن آنها در دستهبندی FAD را دشوار ساخته است. از سوی دیگر، هیچ ردی از عفونت، ضربه به سر یا افتا ناگهانی در فرد ۱۹ ساله مشاهده نشده است. این موارد توضیح علت ابتلای وی به آلزایمر در این سن را دشوار ساخته است.
دانشمندان در توضیح شرایط او بیان کردند: «دو سال پیش از آنکه فرد به کلینیک مراجعه کند، بیمار نوجوان تمرکز خود در کلاس درس را به مرور از دست داده و حافظه کوتاه مدت او کاهش یافته است. او اغلب نمیتوانست وقایع روز قبل را به خاطر بیاورد و یا مرتبا وسایل خود را گم میکرد. در نهایت، زوال شناختی او آنقدر بد شد که نتوانست دبیرستان را تمام کند. پس از آنکه فرد به مراکز پزشکی مراجعه کرد، دریافتند نمره حافظه او ۸۲ درصد کمتر از افراد هم سن خودش است و همین به تشخیص آلزایمر به او کمک کرد.»
از آنجا که دانشمندان هنوز نتوانستند علت ابتلای او به آلزایمر را توضیح دهند، باید گفت که این بیماری یک مسیر واحد را پیش نمیرود و ابتلا به آن بسیار پیچیدهتر از آن چیزی است که تاکنون گمان میشد.
اگر به اخبار دنیای تکنولوژی علاقه مند هستید، ما را در شبکههای اجتماعی مختلف تلگرام، روبیکا، توییتر، اینستاگرام و آپارات همراهی کنید.
منبع خبر: sciencealert
ثبت نظر