در جدیدترین پیشرفتهای علم عصبزیستشناسی، موشها با استفاده از عینک واقعیت مجازی در هزارتوهای دیجیتالی به گردش میپردازند. پژوهشگران دانشگاه نورتوسترن اعلام کردهاند که این فناوری میتواند به ما کمک کند تا نحوه عملکرد حافظه را درک کنیم.
تیم تحقیقاتی تحت نظر "دنیل دومبک"، استاد علوم عصبزیستشناختی دانشگاه نورتوسترن، عینکهای واقعیت مجازی کوچکی برای موشها تولید کرده است. پس از قرار دادن این عینکها بر سر موشها، فعالیت مغز آنها در حین حرکت در هزارتوهای دیجیتالی زیر نظر گرفته شد تا مشاهده شود چگونه مسیرها را بهیاد میسپرند. هدف این تحقیق از شناسایی نورونهایی بوده است که در شکلدهی به حافظه نقش دارند.
از آنجا که دستگاههای پیشرفته تصویربرداری از فعالیت مغز قابلیت جابهجایی و تعقیب موشها را ندارند، دانشمندان موشها را زیر میکروسکوپهای بزرگ ثابت نگه داشتند تا بتوانند اسکن مغز آنها را انجام دهند. موشها با استفاده از یک تردمیل زیر پایی و عینک واقعیت مجازی، حرکت میکردند.
عینکها تصاویری از یک هزارتو و شکارچیانی مانند جغد به موشها نمایش میدادند. هدف پژوهشگران این بود که بررسی کنند کدام سیناپسها در شکلدهی به حافظه تغییر میکنند و چگونه این تغییر با مکانیسم خاصی اتفاق میافتد.
این دستگاه عینک واقعیت مجازی به دانشمندان این امکان را میدهد که از فعالیت مغز موشها در حین حرکت در محیط مجازی تصویربرداری کنند. این تحقیق به درک از نحوه تشخیص مغز انسان از موقعیت در دنیای اطراف و تبدیل تجربیات به خاطره و حل مشکلات کمک میکند. همچنین، ممکن است در آینده با ایجاد عینکهای واقعیت مجازی کوچکتر، موشها بتوانند در محیطها و هزارتوهای واقعی حرکت کنند.
در مراحل ابتدایی تحقیقات، موشها به هزارتوهای ساده نشان داده شدهاند که حاوی جوایز پنهان هستند. با افزودن شکارچیان مجازی به شبیهسازیها، واکنش موشها به تهدیدها مشابه واکنش آنها در محیطهای واقعی بود. این مطالعه نشان داده است که نورونهای مسیریابی در مغز موشها به تغییرات در مکانهای مختلف نسبت به حضور واقعی شکارچیان پاسخ میدهند.
بهطور خاص، مشخص شد که وقتی موشها پس از دیدن شکارچی در جایی بیحرکت میشدند، نورونهای مسیریابی مکانهای متفاوتی را خوانده و مغز آنها بهنظر میرسید در حال تصوّر یک مکان امن برای خود بوده و از خطر در نقطهای خطرناک آگاه نبودهاند. پژوهشگران قصد دارند این مطالعه را تداوم دهند تا به توضیح نحوه شکلگیری تخیلات در مغز بپردازند.
اگر به اخبار دنیای تکنولوژی علاقه مند هستید، ما را در شبکههای اجتماعی مختلف تلگرام، روبیکا، توییتر، اینستاگرام و آپارات همراهی کنید.
منبع خبر: nature
ثبت نظر