قلب یکی از اعضای اصلی و بیهمتای بدن است. پس برای سالم و سلامت بودن هیچچیز مهمتر از مراقبت از آن نیست
داشتن برنامه ورزشی منظم، دوری از سیگار و دخانیات و نیز کنترل استرس از مهمترین توصیههای پزشکان برای حفظ سلامت قلب است؛ اما میدانید که در کنار اینها رژیم غذایی هم یکی از مهمترین عوامل در حفظ سلامتی است. درادامه مواد غذاییای را به شما معرفی میکنیم که مصرف کردن آنها به رژیمتان سلامت قلبتان را متحول میکند:
ماهیها
همان طور که میدانید اولین و مهمترین راهکار محافظت از قلب کاهش مصرف چربیها و مخصوصا چربیهای اشباع است؛ اما همه چربیها هم، بد نیستند. از بهترین غذاها برای تامین سلامت قلب، غذاهای غنی از اسید چربهای امگا ۳ و دکوزاهگزانوئیک اسید (DHA) است. امگا ۳ میتواند خطر اختلالات ریتمی قلب و نیز فشارخون را کاهش دهد. مصرف ماهیها همچنین سطح تری گلیسیرید خون را کاهش میدهند. از طرفی ماهیها دارای مقادیر بالایی از ویتامینهای B مخصوصا ویتامین B۶ و B۱۲ هستند. به همین خاطر مصرف ۲ مرتبه ماهی را در هفته توصیه میکنیم.
روغن زیتون
روغن زیتون یکی از منابع بسیار غنی اسیدهای چرب غیراشباع است که طعم و مزه خیلی خوبی هم به غذا میدهد. بالاخره وقتی این همه توصیه به کاهش مصرف چربیها میکنیم باید یک جایگزین هم برای آن معرفی کنیم. روغن زیتون میتواند بهترین انتخاب باشد. مخصوصا به عنوان طعمدهنده به سالاد و جایگزین سسهای پرچرب.
بادام
ویتامینهای B، ویتامین E، منیزیم و روی موجود در یک چهارم لیوان بادام میتواند یک هدیه تغذیهای خوب به قلب شما باشد. ویتامینهای B و منیزیم به تولید سروتونین کمک میکنند که نقش بسیار مهمی در تنظیم خلق و خو و پیشگیری از افسردگی دارد. روی، ویتامین E و سایر آنتیاکسیدانهای موجود در بادام با نابود کردن رادیکالهای آزاد از سلامت قلب محافظت میکنند.
سیر و پیاز
سیر و پیاز حاوی آلیسین هستند که میتواند در کاهش سطوح کلسترول و چربی خون واقعا کمک کننده باشد. پیاز همچنین حاوی کوئرستین است؛ فلاوونوئید قدرتمندی که از تجمع کلسترول بد یا همان LDL در عروق جلوگیری میکند.
کلم سبز و اسفناج
این خوراکیها حاوی مقادیر بالایی ویتامین E و لوتئین هستند. لوتئین نقش مهمی در محافظت از سلامتی عروق خونی دارد. خصوصا رگهای خونی چشم. ویتامین E نیز مانع تجمع کلسترول در شریانها و در نتیجه مانع ایجاد پلاک و گرفتگی شریانها میشود. از طرف دیگر محتوای بالای فیبر این سبزیجات نقش مهمی در کاهش کلسترول و تنظیم قند خون بر عهده دارد.
سویا و متعلقات
لوبیا سویای خشک، شیر سویا، پروتئین سویا، توفو و سایر مواد غذایی که از سویا گرفته میشوند از منابع مهم پروتئین گیاهی و حاوی مقادیر بالایی از مواد معدنی محافظ قلب مثل منیزیم، اسیدهای چرب ضروری مخصوصا اسید لینولنیک و نیز فیبر هستند.
گردو
یکی دیگر از مغزهای منحصربهفرد است که حاوی مقادیر بالایی از آلفا لینولنیک اسید، یعنی اسید چربهای امگا ۳ میباشد. بهترین توصیه این است که گردو و سایر مغزها را به عنوان میانوعده و یا سالاد استفاده کنید.
لوبیای قرمز
این نوع از حبوبات دارای میزان پروتئین بیشتری نسبت به سایر گیاهان پروتئینی هستند. مصرف تنها یک لیوان لوبیای پختهشده یک چهارم نیاز روزانه به پروتئین را تامین میکند. ویتامینهای B، آهن، منیزیم، آنتیاکسیدانها و مهمتر از همه کلسیم. محتوای بالای فیبر، این مواد غذایی را همچنین به عنوان یک پاککننده و نیز تنظیمکننده قوی قند و چربی تبدیل کرده است. یک واحد آنها حاوی ۱۵ گرم فیبر است که با حرکت دستگاه گوارش بخشی از کلسترول را به خود جذب کرده و با خود دفع میکند.
گل کلم، بروکلی
گل کلم و بروکلی حاوی مقادیر بالایی از کلسیم، ویتامین E، پتاسیم و اسیدفولیک هستند. به علاوه ریزمغذیهایی که نقش مهمی در پیشگیری از سرطان دارند. کلسیم به کاهش فشارخون کمک میکند. ویتامین E و اسیدفولیک هم نقش مهمی در جلوگیری از آتروسکلورز یا همان تصلب شرائین دارند. پتاسیم نیز با تاثیر منحصربهفردش در کاهش فشارخون نقش بسیار مهمی در محافظت از قلب بر عهده دارد.
ماست کم چرب
همه ما شیر و ماست و لبنیات را بیش از همه به عنوان محافظان استخوان و جلوگیری از پوکی استخوان میشناسیم؛ اما جالب است بدانید که لبنیات همچنین تاثیر قابلتوجهی در کاهش فشارخون دارند. این تاثیر به دلیل مقدار بالای پتاسیم و کلسیم آنها است و ماست به اندازه شیر کلسیم و پتاسیم دارد؛ اما از آنجایی که اولین و مهمترین کار برای محافظت از قلب کاهش مصرف چربیها است، توصیه میکنیم برای رسیدن به این تاثیرات لبنیات از نوع کمچرب و حتی بدون چربی آن استفاده کنید.
گوشت خالص
حتی اگر محتوای بالای پروتئین آن را نادیده بگیریم، این ماده غذایی سرشار است از روی، آهن و ویتامینهای B و همه این ترکیبات، ما را آرام و شاد نگه میدارند؛ اما راه رسیدن به این فواید گوشت قرمز کنار زدن چربیهای آن است. در واقع توصیههای جدی پزشکان درباره کاهش مصرف گوشت قرمز به دلیل چربی بالای آن و مخصوصا کلسترول آن است. پس برای رسیدن به این ترکیبات محافظ قلب لازم است از گوشتهای خالص و بدون چربی و آن هم به صورت پخته و بخارپز نه سرخشده استفاده کنیم.
ثبت نظر