رفع فیلتر یوتیوب علی رغم پذیرش شرایط ایران توسط یوتیوب بی نتیجه مانده است. شاید اصلیترین دلیل این مسئله وجود نمونه بومی باشد.
یوتیوب، دومین وب سایت پرمخاطب در سراسر جهان بعد از گوگل و بزرگترین VOD با عظیمترین آرشیو ویدیو است. محبوبیت و همه گیر شدن یوتیوب به حدی است که در ماه فوریه سال 2017 در هر دقیقه 400 ساعت ویدیو روی یوتیوب آپلود میشد و این مسئله روند رو به رشدی هم داشته است. یوتیوب برای بهبود ویدیوهای موجود در این پلتفرم، بخشی از درآمدهایش را با کاربران به اشتراک میگذارد به این صورت که به ازای هر 1000 کلیک 7 دلار به کاربران پرداخت میشود. این مسئله باعث شده است تا عدهی زیادی به کار تولید و عرضه ویدیوهای با کیفیت برای یوتیوب روی بیاورند.
داستان فیلتر یوتیوب در ایران
این سرویس محبوب بینالمللی سالهاست در ایران فیلتر است. فیلتر یوتیوب در ایران برای نخستین بار در سال 2005 و به شکل دورهای رخ داد اما بعد از انتخابات سال 88 یوتیوب به کل در ایران فیلتر شد و حتی بعد از آرام شدن اوضاع هم این تصمیم تغییر نکرد. حتی علم به اینکه فیلترینگ وب سایتهای دارای محتوای گوناگون و کاربردی همچون یوتیوب، استفاده از فیلترشکن را در کشور رواج داده است هم تغییری در این تصمیمگیری به وجود نیاورد.
مذاکراتی که بی نتیجه ماند
به گزارش تابناک دو سال پیش یکی از مدیران غولهای اینترنت ایران درصدد رفع فیلتر یوتیوب بوده است و حتی با مدیران یوتیوب هم مذاکراتی داشته است. گویا در جریان این ارتباطات یوتیوب قبول کرده است تا استانداردهای مختلف ایران از نظر قانون، فرهنگ و اخلاق را بپذیرد و از پخش ویدیوهای غیر قانونی در محدوده جغرافیایی ایران بپرهیزد. حتی یوتیوب پذیرفته است تا شرکت اینترنت داخلی میزان سرورهای یوتیوب شوند.
گزارشات نشان میدهد که این مذاکرات و رفع فیلتر یوتیوب تنها به دلیل مخالفت برخی مسئولان آن هم به بهانه خروج ارز از کشور به صورت پهنای باند صورت نگرفته است. این در حالی است که یوتیوب برخلاف پیام رسانهای مختلف به اطلاعات محرمانه کاربران هیچ دسترسی ندارد.
چرا یوتیوب در ایران رفع فیلتر نمیشود
در مقابل پیگیری نشدن رفع فیلتر یوتیوب از سمت مسئولان، اخیرا شاهد تلاش برخی از مسئولان برای رفع فیلتر توییتر هستیم زیرا این افراد معتقدند حضور ایرانیان در توییتر میتواند عملیات روانی برخی کشورهای دیگر در توییتر علیه ایران را خنثی کند. حتی در این خصوص آقای ظریف، وزیر امرو خارجه برخی از کاربران فعلی یوتیوب را ربات خوانده بود که باعث داغ شدن هشتگ #من_ربات_نیستم در یوتیوب شده بود.
برخی معتقدند که پیگیری نشدن رفع فیلتر یوتیوب به دلیل وجود سرویس مشابه بومی آن است که برای برخی منافعی را به دنبال دارد. این در حالی است که این سرویس بومی از یوتیوب تقلید میکند اما هیچ هزینهای برای تولید کننده ویدیوهای پرداخت نمیکند و حتی خدماتی که ارائه میدهد هم در حد یوتیوب نیست.
شاید مسئله دیگری که باعث فیلتر یوتیوب شده بود، مخرب شناخته شدن آن بود اما تحقیقات اخیر نشان میدهد که یوتیوب سالمترین رسانه از نظر تاثیر بر سلامت روانی است. این در حالی است که اینستاگرام مخربترین رسانه شناخته شده است با این وجود در ایران فیلتر نیست. سوالی که مطرح میشود این است که اگر اینستاگرام هم نمونه مشابه بومی داشت آیا عدهای که منافعی در این بین داشتند در صدد فیلتر کردن آن برنمیآمدند؟
نظر شما در مورد رفع فیلتر یوتیوب چیست؟ نظرات و تجربیات خود را با ما به اشتراک بگذارید.
ما را در شبکههای اجتماعی مختلف تلگرام، روبیکا، توییتر، اینستاگرام، سروش همراهی کنید.
منبع خبر: تابناک
ثبت نظر