دوست دارید با رزبری پای کار کنید اما خیلی چیزی از لینوکس نمیدانید؟ درحالی که دسکتاپ اصلی آن بسیار ساده است اما در بعضی مواقع لازم است که تنها به ورودی خط فرمان در ترمینال وابسته باشیم. اما اگر خیلی چیزی درمورد سیستم عامل رزبین و لینوکس نمیدانید شاید این کار برایتان دشوار باشد.
اگر برای پروژههایی مثل یک مدیا سنتر یا سرور خانگی از یک کامپیوتر رزبری پای استفاده میکنید به احتمال زیاد این فرمانها به کارتان خواهند آمد و در زمانتان نیز صرفه جویی خواهد شد.
فرمانهای رزبری پای: شما از لینوکس استفاده میکنید
فرض کنید که رزبری پای خود را بوت کرده و سیستم عامل رزبین را روی آن اجرا میکنید و آن را آپدیت نیز کردهاید. چیزی که ممکن است متوجه آن نشوید این است که برعکس ظاهر شبیه به ویندوز، رزبین یک توزیع لینوکس است. البته سیستم عاملهای زیادی برای رزبری پای موجود است اما بیشتر آنها لینوکس هستند.
هدف رزبری پای هیچگاه این نبوده که مردم را مجبور کند تا از لینوکس استفاده کنند. بلکه از آنجایی که لینوکس روی دستگاههای زیادی استفاده میشود انتخاب شده است. شرکت رزبری پای به خاطر متنباز بودن و تطبیق پذیری، سیستم عامل لینوکس را انتخاب کرده است. درحالی که شما بدون نیاز به خط فرمانها میتوانید از لینوکس استفاده کنید اما اگر بخواهید نهایت استفاده را از دستگاه خود ببرید ناچارید از آن استفاده کنید. اگر دوست دارید نهایت لذت را از سیستم عامل رزبین خود ببرید بهتر است LX Terminal را اجرا کرده و یا خط فرمان را بوت کنید.
پنج فرمان مهم برای آپدیت رزبری پای
ما انتظار نداریم که بدون این که بلد باشید بتوانید از خط فرمان استفاده کنید. دراصل این روش برای استفاده از کامپیوتر و اجرای فرمانها بدون نیاز به موس است. وقتی که وارد ترمینال میشوید pi@raspberrypi $ را بیابید. هرگاه آن را دیدید میتوانید فرمانها را وارد کنید.
احتمالاً اولین چیزی که باید از خط فرمان یاد بگیرید آپدیت رزبری پای است. اگر از رزبین استفاده میکنید باید از سه یا چهار فرمان استفاده کنید تا منابع رزبری پای و همچنین سیستم عامل را ارتقا دهید:
- sudo apt-get update
- sudo apt-get upgrade
- sudo apt-get dist-upgrade
- sudo rpi-update
برای صرفهجویی در زمان اینها را در یک فرمان زنجیرهای ترکیب کنید:
- sudo apt-get update && sudo apt-get upgrade && sudo apt-get dist-upgrade && sudo rpi-update
پنج نکته اساسی درمورد خط فرمان رزبری پای
با رابط کاربری گرافیکی که با موس کار کند شما راحت میتوانید دایرکتوریها را تغییر داده و محتوای آنها را بخوانید. اما ممکن است انعطاف پذیری فرمانهای مبتنی بر متن را ترجیح دهید.
• Pwd دایرکتوری موجود را به شما نشان میدهد.
• IS محتوای دایرکتوری را برای شما لیست میکند
• cd برای تغییر دایرکتوری استفاده میشود. برای مثال، cd Edward with شما را به دایرکتوری فرعی به نام « Edward» میبرد درحالی که cd.. تمرکز را روی دایرکتوری مادر قرار میدهد.
• mkdir newdir یک دایرکتوری جدید ایجاد میکند، درحالی که «newdir» برچسب دایرکتوری است. درضمن شما میتوانید با mkdir -p /home/edward/newdir1/newdir2 جایگزین دایرکتوری جدید ایجاد میکند که در آن newdir1 و newdir2 ساخته میشوند اما تنها با –p کار میکند.
• clear یک صفحه جدید ایجاد میکند. اگر فرمانهای قبلی شما همه چیز را به هم میریزد این فرمان به کارتان خواهد آمد.
این فرمانها بسیار ساده هستند. درضمن جستوجو در کامپیوتر از طریق خط فرمان بسیار کاربردی است چرا که بعضی از فایلهایی که از طریق فایل منیجر قابل استفاده هستند با موس قابل دسترسی نیستند.
ده خط فرمان برای اطلاعات سختافزار رزبری پای
روی یک کامپیوتر ویندوز یا مک شما به راحتی میتوانید با نگاه کردن به System Information یا About This Mac اطلاعات مربوط به سختافزار را بیابید. برای دریافت اطلاعات درمورد سختافزار رزبری پای این فرمان را وارد کنید:
• cat /proc/cpuinfo
با این فرمان میتوانید اطلاعاتی را درمورد پردازنده خود ببینید. برای مثال در عکس بالا BCM2708 نشان میدهد که شرکت Broadcom تراشه را ساخته است. برای دریافت اطلاعات درمورد سختافزار این فرمانها را وارد کنید:
- cat /proc/meminfo جزئیاتی را درمورد حافظه رزبری پای نشان میدهد.
- cat /proc/partitions اندازه و تعداد پارتیشنها را روی کارت SD یا HDD نشان میدهد.
- cat /proc/version نشان میدهد که از کدام نسخه پای استفاده میکنید.
با استفاده از این فرمانها ببینید که رزبری پای شما قادر به انجام چه کارهایی است؟ درضمن با سری فرمان vcgencmd میتوانید اطلاعات بیشتری کسب کنید:
- vcgencmd measure_temp دمای پردازنده را نشان میدهد (اگر نگران جریان هوا هستید این فرمان بسیار مهم است).
- vcgencmd get_mem arm && vcgencmd get_mem gpu حافظه تقسیم شده بین پردازنده و کارت گرافیک را نشان میدهد که در صفحه config قابل تنظیم است.
- free -o –h حافظه سیستم موجود را نشان میدهد.
- top d1 بار موجود روی پردازنده را چک کرده و جزئیات هرکدام از هستهها را نشان میدهد.
- df –h روشی عالی برای چک کردن فضای خالی دیسک روی رزبری پای است.
- Uptime یک فرمان ساده برای نشان دادن میانگین بار رزبری پای است.
سه فرمان برای چک کردن دستگاههای متصل
همانطور که میتوانید محتوای دایرکتوری را در یک فرمان لیست کنید لینوکس به شما این امکان را میدهد تا دستگاههای متصل به کامپیوتر خود را لیست کنید.
ب ls /dev/sda* لیستی از پارتیشنهای روی کارت SD را نشان میدهد. برای یک رزبریپای با HDD، sda* را با hda* جایگزین کنید.
- lsusb تمام دستگاههای متصل با USB را نشان میدهد. این فرمان برای زمانی کاربرد دارد که شما درایو دیسک سخت یا سختافزارهای USB را به رزبری پای خود متصل کردهاید که نیاز به پیکربندی دارد.
اگر گزینهای را در این قسمت دیدید باید بتوانید آن را تنظیم کنید.
- Lsblk یک فرمان لیست دیگر است که میتوانید از آن استفاده کنید تا اطلاعاتی را درمورد همهی دستگاههای بلاک متصل ببینید ( فضایی که در بلاک قابلیت خوانش و نوشتن را دارد).
سه فرمان برای خاموش کردن و ریستارت رزبری پای
میتوان گفت که مهمترین خط فرمان sudo است. این یک کلمه سیستمهای مبتنی بر لینوکسی را میسازد که تنها با مجوز «ابرکاربر» قابل دسترسی هستند که یک سطح پیشرفته دسترسی مانند ادمینیستراتور روی کامپیوترهای ویندوز است.
یکی از فرمانهای معمول برای کاربران رزبین sudo raspi-config است که صفحه پیکربندی را برای سیستم عامل باز میکند ( درضمن یک نسخه#ی دسکتاپ نیز در منو اصلی موجود است):
- Startx رابط کاربری گرافیکی رزبری پای را اجرا میکند و شما را به دسکتاپ رزبرین پیشفرض میبرد.
- sudo shutdown -h now پروسهی خاموش کردن را اجرا میکند. اگر میخواهید دستگاه شما در یک زمان خاص خاموش شود برای مثال این فرمان را اجرا کنید: sudo shutdown -h 21:55
- sudo reboot رزبری پای را از طریق خط فرمان ریستارت میکند.
کار کردن با خط فرمان رزبری پای به شما قدرت میدهد
برای بسیاری از کاربران دسترسی به خط فرمان روی هر پلتفرمی کاری سخت به نظر میرسد. فرمانهای کاربردی که در این مقاله به آنها اشاره کردیم به تازهکارهای رزبری پای این امکان را میدهد تا با فرمانهای ساده کار خود را با ترمینال شروع کنند تا بهتر بتوانند از رزبری پای خود لذت ببرند. درضمن یاد گرفتن این فرمانها شروعی است تا کار کردن با لینوکس را یاد بگیرید.
بیشتر بخوانید:
آموزش SQL؛ بخش چهارم - دستور Select برای بازیابی اطلاعات
ما را در شبکههای اجتماعی مختلف تلگرام، توییتر، اینستاگرام، سروش همراهی کنید.
منبع خبر: makeuseof
ثبت نظر