اگر با دنیای اسکریپتینگ راحت هستید و یک لپتاپ مک دارید اپل اسکریپت میتواند بهترین روش خودکارسازی برای شما باشد. اپلاسکریپت یک زبان قوی است که به شما امکان کنترل هر اپلیکیشنی که دارای کتابخانهی اپلاسکریپت است را میدهد. شما میتوانید از این زبان برای انجام کارهای ساده مثل تغییر سایز عکسهای فوتوشاپ به صورت خودکار، تغییر نام پوشهها و قفل کردن فایلها با پسورد استفاده کنید. در این مقالهی فیسیت ما به شما میگوییم چطور این کار را انجام دهید.
اپلاسکریپت چیست؟
مانند بش، اپلاسکریپت یک زبان اسکریپتینگ است و مانند Automator با اپلیکیشنها و Finder برای خودکارسازی کارها در ارتباط است. این زبان به عنوان بخشی از Mac OS System 7 در سال 1993 منتشر شد، از آن زمان در پوشهی Utilities باقی مانده است.
اپلاسکریپت در نسخهی Mac OS X قویتر شد. فریمورک Cocoa باعث شد تا اضافه کردن سازگاری با اپلاسکریپت به اپلیکیشنها سادهتر شود. انعطافپذیری بیشتر و نحو ساده خط فرمان اپلاسکریپت، آن را به یکی از بهترین ابزارها برای توسعه دهندگان تبدیل کرد.
بررسی اجمالی اپلاسکریپت از پیش نصب شده
پیش از این که به طور دقیق بگوییم که اپلاسکریپت چه میگوید نگاهی به اسکریپتهای از پیش نصب شده با Script Editor و نحوه استفاده از آن میاندازیم. اسکریپتهای از پیش نصب شده در Macintosh HD > Library > Scripts قرار دارند. شما همچنین میتوانید Script Editor را باز کرده و به Preferences > General > Show Script menu in menu bar بروید. سپس روی آیکون اسکریپت که در نوار منو قرار دارد کلیک کنید.
شما به راحتی میتوانید یکی از اسکریپتهای نوار منو را اجرا کنید. حال نگاهی به Folder Actions میاندازیم. Folder Action یک اپلاسکریپت است که به یک پوشه متصل است. وقتی که آن را فعال میکنید روی هر فایلی که به آن پوشه متصل شده اجرا میشود.
اگر به Folder Actions > Attach Scripts to a Folder بروید یک پاپ-آپ ویندوز از شما میپرسد که چه نوع اسکریپتی دوست دارید به پوشهی خود اضافه کنید. شما میتوانید عکسهای خود را به صورت افقی یا عمودی اضافه کنید، فرمتشان را به JPEG یا PNG تغییر دهید، آنها را بچرخانید و وقتی یک آیتم جدید اضافه شد یک پیام هشدار اضافه کنید.
وقتی که اسکریپت و پوشهی مورد نظر خود را انتخاب کردید روی خود پوشه کلیک راست کنید. به Services > Folder Action Setup بروید و Enable Folder Actions را تیک دار کنید. سپس یک فایل را به بالای پوشه بکشید تا AppleScript اجرا شود. برای این که بهتر درک کنید که اپلاسکریپت چه کارهایی میتواند انجام دهد کمی در منو اسکریپتها بچرخید. برای این که چیزهای بیشتری یاد بگیرید به پوشهی Scripts بروید، روی هر اسکریپتی کلیک راست کرده و آن را با Script Editor باز کنید.
tell statement چیست؟
اپلاسکریپت از نحوی استفاده میکند که برای انسان قابل درک است. در مقایسه با دیگر زبانهای برنامه نویسی، اپلاسکریپت به یک زبان قابل درک نوشته میشود چرا که از کلمات کامل و جملات برای فرمانها استفاده میکند. درنتیجه درک آن بسیار راحت و خواندن آن بسیار قابل درک است.
برای مثال به نحو add – new item alert.scpt در Folder Actions نگاهی بیندازید. در این قسمت میتوانید مهمترین بیانیهی اپلاسکریپت « tell statement» را ببینید:
on adding folder items to this_folder after receiving added_items
try
tell application "Finder"
--get the name of the folder
set the folder_name to the name of this_folder
end tell
tell statement از سه بخش ساخته شده است:
1- کلمهی «tell»
2- هدف به مرجع (در اینجا یابنده یا Finder اپلیکیشن)
3- اقدام به اجرا (در اینجا “set the folder_name to the name of this_folder)
به بیان دیگر tell statement میگوید « به Finder بگویید تا هرگاه که اسکریپت به دنبال «this_folder» گشت از نام و پوشهای که این اسکریپت به آن متصل است استفاده کند». هدف اپلاسکریپت خودکارسازی وظایف است که به اپلیکیشنها دستور میدهد تا کارهایی که خودتان دوست ندارید را انجام دهد، درنتیجه فرمان «tell» بسیار مهم است. با خود فرمان «tell» کارهای بسیار زیادی میتوانید انجام دهید.
نکته: خطی که میگوید «get the name of the folder--» تنها یک نظر است که به کاربر میگوید اسکریپت درحال انجام چه کاری است. نظرات بسیار مهم هستند، زیرا نه تنها به بقیه میگوید که اسکریپت شما درحال چه کاری است بلکه به خودتان نیز یادآوری میکند.
اولین اپلاسکریپت خود را بنویسید
اگر تجربهای در برنامه نویسی دارید و با مفاهیمی مثل متغییرها، لوپهای do-while و شرایط آشنایی دارید استفادههای بسیار زیادی میتوانید از اپلاسکریپت بکنید. در اینجا ما به شما آموزش میدهیم که چطور یک اسکریپت ساده بسازید، بنویسید، اجرا و ذخیره کنید:
1- ساخت اسکریپت: Script Editor را باز کرده و به File > New بروید.
2- نوشتن اسکریپت: پنجرهی Script Editor به دو بخش تقسیم میشود. قسمت بالا برای وارد کردن اسکریپت و قسمت پایین برای نشان دادن خروجی وقتی که اجرا شد. « !tell application "System Events" to display dialog "Hello world» را تایپ کنید. سپس روی دکمهی چکش در نوار منو در بالای اسکریپت کلیک کنید تا کامپایل شود. این دکمه در اسکریپت شما گشته و خطاهای نحوی را مییابد. اگر کادر خطا مشاهده نکردید و اسکریپت شما فرمت و فونت تغییر یافت، فرمان به طور موفق کامپایل شده است.
3- اجرای اسکریپت: دکمهی پلی در کنار دکمه چکش قرار دارد. آن را فشار دهید تا ببینید چه اتفاقی افتاده است.
4- ذخیره اسکریپت: حال که یک اسکریپت پایه دارید میتوانید آن را به عنوان یک اپلیکیشن قابل کلیک ذخیره کنید. به File > Save بروید و زیر قسمت File Format، Application را انتخاب کنید. حال به جای باز کردن Script Editor و فشار دادن دکمه پلی میتوانید روی اسکریپت خود دابل کلیک کرده و آن را اجرا کنید.
با این نحو ساده شما تقریباً میتوانید در هر اپلیکیشن مک هرکاری که دوست دارید را انجام دهید. برای مشاهدهی فرمانهای موجود در هر اپلیکیشن به File > Open Dictionary رفته و اپلیکیشن مورد نظر را انتخاب کنید. در این قسمت میتوانید تمام فرمانهای اپلاسکریپت را ببینید.
برای خودکارسازی ساده از Automator استفاده کنید
اگر از برنامهنویسی چیزی سر در نمیآورید راههای راحتی برای خودکارسازی وظایف وجود دارد. Automator از یک رابط کاربری گرافیکی دوستانه و رابط کاربری دوستانه است که کارهای کسل کننده را به کارهایی یک کلیکی تبدیل میکند. درحالی که Automator به اندازهی اپلاسکریپت قابل شخصیسازی نیست اما استفاده از آن بسیار سادهتر است.
بیشتر بخوانید:
بهترین شبیهسازهای اندروید برای ویندوز10
با این پنج زبان برنامهنویسی تابعی آشنا شوید
ما را در شبکههای اجتماعی مختلف تلگرام، توییتر، اینستاگرام، سروش همراهی کنید.
منبع خبر: makeuseof
ثبت نظر