در حالی که این روزها شبکههای اجتماعی و در راس آنها فیسبوک نامی آشنا برای مردم به شمار میرود، اما واقعیت این است که فیسبوک برای بسیاری از مردم جاذبه عشق و تنفر را توامان با یکدیگر به همراه دارد. تحقیقات به عمل آمده از سوی مراکز مختلف نشان میدهند، بسیاری از مردم بارها تصمیم گرفتهاند برای همیشه با شبکههای اجتماعی همچون فیسبوک خداحافظی کنند، اما بعد از گذشت مدت زمانی احساس کردهاند زندگی اجتماعی آنها به نوعی ناقص شده و نوعی خلاء در زندگی آنها به وجود آمده است.
در حال حاضر ما در وضعیتی نیمه پایدار قرار داریم. به نظر میرسد رابطه بسیاری از مردم با فیسبوک خوب نیست، در حالی که در مقابل عده دیگری آنرا یک دستاورد مثبت دنیای فناوری بر میشمارند. اما نتایج به دست آمده از یک پژوهش حقایق جالبی را برای ما آشکار میسازد.
این تحقیق به ما اعلام میدارد که فیسبوک نه تنها میتواند نقش سازندهای در زندگی ما داشته باشد، بلکه باعث تقویت سلامت ما نیز میشود. در حالی که هنوز هم سوال مهمی در رابطه با تاثیرگذاری نگاه طولانی مدت بر صفحهنمایش مطرح است و پژوهشگران با قاطعیت پاسخی در رابطه با این پرسش مطرح نکردهاند، اما این گزارش به ما اعلام میدارد افرادی که زمان خود را صرف شبکههای اجتماعی میکنند از سلامتی و شادی بهتری در مقایسه با افرادی برخوردار هستند که از این شبکهها استفاده نمیکنند. خیلی وقت است که ما به این حقیقت مهم دست پیدا کردهایم که دوستیهای قوی و روابط کلیدی راز ماندگاری و افزایش طول عمر هستند. اما این مطالعه نشان میدهد روابط آنلاین نیز به همان اندازه میتوانند به افزایش طول عمر افراد کمک کنند.
این پژوهش مطالعاتی که در مجموعه مقالات آکادمی ملی علوم به چاپ رسیده است، نشان میدهد شبکههای اجتماعی میتوانند به افزایش طول عمر کمک کنند. نیویورک تایمز گزارش میدهد: «شواهد و نتایجی که بر مبنای این تحقیق پیش روی ما قرار دارد، درست در نقطه مقابل پژوهشهایی است که تا پیش از این انجام شده و عنوان میکردند، شبکههای اجتماعی تاثیر منفی بر سلامت افراد دارند.» اگر شما فیسبوک را ترک کردهاید یا هرگز عضو این شبکه اجتماعی نشدهاید، این مطالعه سعی دارد شما را متقاعد سازد که به سراغ این شبکه اجتماعی بروید. گزارش منتشر شده از سوی Mirror Online نشان میدهد که به طور میانگین طول عمر کاربران فیسبوک 12 درصد بیشتر از افرادی خواهد بود که اصلا از این شبکه اجتماعی استفاده نمیکنند. همچنین افرادی که در شبکههای اجتماعی متوسط یا بزرگ هستند، در مقایسه با افرادی که در شبکههای اجتماعی کوچکتر فعال هستند از طول عمر بیشتری برخوردار هستند. افرادی که تصاویری را به طور آنلاین از فعالیتهای اجتماعی به اشتراک قرار میدهند (به اشتراکگذاری تصاویری که کاربران دیگر آپلود کردهاند) از سلامتی بهتری نسبت به سایر افراد برخوردار هستند. تعاملات منحصر به فرد آنلاین همچون پستها یا پیامهایی که روی بوردها قرار میگیرند، تاثیر قابل توجهی بر سلامت افراد دارند.
مردمی که در این مطالعه شرکت کرده بودند و در طول یک دوره دو ساله درخواستهای دوستی بیشتری را دریافت کرده بودند، در مقایسه با افرادی که هیچ درخواست دوستی را دریافت نکرده بودند به لحاظ سلامتی در جایگاه بهتری قرار داشتند. با این وجود حالت بر عکس این حالت جواب نمیدهد. به عبارت دیگر افرادی که در خواست دوستی برای دیگران ارسال میکنند، هیچگونه تغییری به لحاظ افزایش طول عمر را تجربه نخواهند کرد.
در حالی که به نظر میرسد، دادههای این پروژه و دادههای پژوهشهای دیگر به شکلی با یکدیگر در ارتباط هستند، اما سوال اصلی این است که شما تا چه اندازه بر درخواستهایی که در فضای مجازی دریافت میکنید، کنترل دارید و تا چه اندازه به دوستیهای آنلاین تمایل دارید؟ این گزارش نشان میدهد افرادی که در گذشته ارتباطات چهره به چهره قدرتمندتری داشتهاند به درخواستهای دوستی آنلاین که به سمت آنها روانه میشود پاسخ مثبت میدهند.
در حالی که این مطالعه به طور کامل نمیتواند بینش و دیدگاه ما را نسبت به شبکههای آنلاین و چگونگی تاثیرگذاری فیسبوک بر سلامت ما تغییر دهد، اما این اولین باری است که یک مطالعه تحقیقاتی همپوشانی جالبی میان زندگی واقعی و روابط آنلاین را کشف کرده است. تعامل و تاثیرگذاری این دو مدل بر یکدیگر و بر مردم از مدتها قبل به عنوان یک مطالعه راهبردی مورد توجه پژوهشگران قرار داشته است. با این وجود مرز میان این دو مدل به یکدیگر بسیار نزدیک است. اما به احتمال زیاد این مطالعه ممکن است دربها تازهای را در زمینه این مدل تحقیقات باز کند. به طوری که نشان دهد این دو مفهوم و رابطه میان این دو میتواند بر سلامت و شادی ما تاثیرگذار باشد.
از سوی دیگر، این تحقیق آثار مخرب و زیانبار شبکههای اجتماعی و فیسبوک را بیان نمیکند و بدانها نمیپردازد. شاید فیسبوک باعث افزایش قدرت ارتباطی و طول عمر انسانها شود اما آثار مخرباش به مراتب بیشتر باشد. نتیجه یک تحقیق برای تصمیمگیری درباره شبکههای اجتماعی کفایت نمیکند و باید همهجانبه بررسی کرد افراد عضو فیسبوک زندگی سالمتر و بهتری دارند یا افرادی که عضو فیسبوک نیستند یا بسیار کم فعالیت دارند؟
ثبت نظر