توزیعهای لینوکس بسیار زیادی در دنیا وجود دارد اما همهی آنها یک چیز مشترک دارند: کرنل لینوکس. درحالی که ما این نام را زیاد میشنویم ولی خیلیها نمیدانند چیست. در این مقالهی فیسیت نگاهی به کرنل لینوکس، اهمیت آن و چند اصطلاح مهم دیگر میاندازیم.
کرنل چیست؟
همهی سیستم عاملها از کرنل استفاده میکنند. بدون کرنل کامپیوتر شما کار نخواهد کرد. شاید با نرمافزارهای زیادی در ارتباط باشید اما این کرنل است که بیشتر کار را انجام میدهد. کرنل مانند پلی بین سختافزار و نرمافزار عمل میکند و از طریق درایورهایی که در آن موجود است با سختافزار حرف میزند.
به این صورت وقتی که یک اپلیکیشن قصد دارد کاری انجام دهد ( برای مثال تغییر تنظیمات صدای اسپیکر)، میتواند آن درخواست را در کرنل ثبت کند و کرنل با استفاده از درایورهای اسپیکر موجود صدا را تغییر دهد. کرنل در مدیریت منابع نیز نقش بسیار مهمی دارد. باید اطمینان یابد که حافظه کافی برای اجرای یک اپلیکیشن موجود است و آن را در قسمت مناسبی در حافظه قرار دهد. کرنل تلاش میکند تا میزان مصرف پردازنده را بهینه سازی کند تا بتواند وظایف موجود را تا حدی که ممکن است سریع انجام دهد. اگر در این کار شکست بخورد بنبست ایجاد میشود که در آن کل سیستم از کار میافتد زیرا یک اپلیکیشن به منبعی نیاز دارد که دیگری در حال استفاده از آن است.
کرنل لینوکس چیست؟
این که به لینوکس به عنوان یک سیستم عامل کامل نگاه کنیم اشتباه است. لینوکس به طور خاص به کرنل اشاره دارد که بر اساس نام سازندهی آن، لینوس تورالدز، نامگذاری شده است. هرچیز دیگری که روی صفحه میبینید از طرف پروژهها و توسعه دهندگان است. توروالدز کرنل لینوکس را در سال 1991 ساخت. او در ابتدا نام این پروژه را فریکس گذاشت اما یکی از همکاران نام لینوکس را پیشنهاد کرد. توروالدز اولین نسخهی لینوکس را در سال 1992 را تحت یک لیسانس کپیلفت GNU منتشر کرد که باعث موفقیت این پروژه شد.
بیشتر تجربهی دسکتاپ لینوکس از پروژهی GNU میآید که ابتکاری بود که یک سیستم عامل دسکتاپ کامل را ساخت. به تنها چیزی که نیاز بود یک کرنل بود که لینوکس آن را حل کرد. به همین دلیل بعضیها از این سیستم عامل به عنوان GNU/Linux یاد میکنند. دیگر دسکتاپهای متنباز مثل FreeBSD شبیه به لینوکس هستند زیرا بیشتر آنها نرمافزار GNU را اجرا میکنند. از آنجایی که کرنل لینوکس تحت لیسانس GNU موجود بود دیگر کسی یک کرنل جدا را به عنوان بخشی از پروژهی GNU را توسعه نداد و به جای ساخت کرنلهای دیگر برای رقابت، مثل ویندوز و مک، بسیاری از شرکتها تصمیم گرفتند که از کرنل لینوکس استفاده کنند.
کرنل لینوکس به پروژهی بزرگی تبدیل شده که شامل میلیونها خط کد است. هزاران نفر و بیش از هزار شرکت به توسعهی کرنل کمک کردهاند. لینوکس یکی از مهمترین مثالها از نرمافزار متنباز در دنیاست.
کرنل لینوکس برای چه چیزی مورد استفاده قرار میگیرد؟
درحالی که لینوکس یک سیستم عامل دسکتاپ مجزاست اما کرنل آن در جاهای زیادی مورد استفاده قرار گرفته است. به لطف اندروید کرنل لینوکس هم اکنون در بیشتر گوشیهای هوشمند دنیا موجود است و در انواع دستگاههای موبایل از جمله دوربین و دستگاههای پوشیدنی نیز استفاده میشود.
لینوکس در حدود پانصد ابرکامپیوتر بسیار قدرتمند و همچنین بیشتر زیرساخت اینترنت نیز موجود است. وقتی که به فضای ابری فکر میکنید عمدتاً به سرورهای میان متصل لینوکس فکر میکنید. لینوکس به عنوان یک پروژهی هکری شروع به کار کرد و درحالی که کرنل آن بارها توسط شرکتها اتخاذ شده اما هنوز هنوزم سختافزار بسیاری از سازندگان را نیرو میبخشد. رزبریپای 35 دلاری یک کامپیوتر لینوکس اندازهی یک کارت اعتباری است که میتوانید با آن پروژههای بسیار زیادی را انجام دهید. علاوه بر آن رقبایی مثل Pine64 به کاهش هزینهها بسیار کمک کردهاند.
نسخهی کرنل لینوکس را چطور چک کنیم؟
کرنل همچنان در حال توسعه است و ما مدام شاهد نسخههای لینوکس جدید هستیم. راحتترین راه برای این که ببینید کدام نسخه روی دستگاه شماست این است که از فرمان uname استفاده کنید. این یک ابزار خط فرمان است که اطلاعات سیستمی را به شما میدهد. شما میتوانید نسخهی کرنل لینوکس را که از آن استفاده میکنید با باز کردن پنجرهی ترمینال و تایپ کردن فرمان زیر بیابید:
uname –r
برای مثال فرض کنید نسخهی کرنل لینوکس شما 4.20.16-200.fc29.x86_64 است. اما این به چه معنی است؟
• 4 به معنی نسخهی کرنل است.
• 20 به معنی بازنگری عمده فعلی است.
• 16 به معنی بازنگری جزئی فعلی است.
• 200 به معنی تعمیرات باگ و پچهایی است که برای این نسخه منتشر شده است.
قسمت آخر به توزیعی است که شما از آن استفاده میکنید. برای مثال این عدد نشان میدهد که شما از نسخهی 64 بیتی فدروا 29 استفاده میکنید.
آیا شما باید کرنل لینوکس خود را آپدیت کنید؟
کرنل لینوکس در پیش زمینه فعالیت میکند. شما نمیدانید آنجاست و دلیلی ندارد که به آن فکر کنید. بهترین راه برای آپدیت کرنل لینوکس این است که دستگاه خود را به آخرین نسخهی سیستم عامل مبتنی بر لینوکس آپدیت کنید. نسخههای جدید اوبونتو و فدروا معمولاً هر شش ماه یک بار منتشر میشوند و با آنها یک نسخهی جدید کرنل لینوکس نیز منتشر میشود.
درحالی که کرنل به شدت مخفی است اما باید همیشه آن را آپدیت نگاه دارید. برخلاف ویندوز، درایورهای سختافزار لینوکس به همراه کرنل لینوکس میآیند. درنتیجه اگر یک لپتاپ جدید با اسپیکر، وای-فای و یا تاچپد دارید که نسخهی لینوکس شما آن را شناسایی نمیکند بهتر است منتظر نسخهی جدید بمانید. نسخههای منتشر شده ثبات و سرعت بیشتری دارند درنتیجه ممکن است کامپیوتر شما روی یک نسخه بهتر از بقیه عمل کند.
بیشتر بخوانید:
چگونه فایلهای hosts را روی لینوکس اصلاح و مدیریت کنیم؟
چند فرمان ترمینال خیلی مهم برای کاربران تازهکار رزبری پای
ما را در شبکههای اجتماعی مختلف تلگرام، توییتر، اینستاگرام، سروش همراهی کنید.
منبع خبر: makeuseof
ثبت نظر