لینوکس مینت و المنتری اواس هردو جایگزینهای محبوبی برای اوبونتو هستند، اما هردو مبتنی بر اوبونتو هستند. اگر در لینوکس تازهکار هستید ممکن است گیج شوید. ما به شما میگوییم که تفاوت اوبونتو و توزیعهای مبتنی بر اوبونتو چیست.
اوبونتو دسکتاپ
اوبونتو یک جایگزین رایگان و متنباز برای سیستمعاملهای تجاری و انحصاری مثل ویندوز و مک است. یک پانل در بالا زمان، شاخصهای سیستم و داشبورد دسترسی به اپلیکیشنها را نشان میدهد. در این قسمت شما همچنین میتوانید بین ویندوز و دسکتاپهای ویرچوال نیز یکی را انتخاب کنید.
شرکت سازندهی اوبونتو، کانونیکال نام دارد. برخلاف مایکروسافت و اپل، کانونیکال پول زیادی از سیستم عامل خود درنمیآورد. درعوض اوبونتو از اجزای رایگان و متنباز ساخته شده توسط افراد و تیمهای مختلف در سراسر دنیا ساخته شده است. البته این رابط کاربری فقط مختص اوبونتو نیست بلکه محیط دسکتاپی است که به نام گنوم شناخته میشود.
کانونیکال با استفاده از این اجزا یک تجربهی دسکتاپ کاربردی ساخته که هرکسی میتواند به رایگان آن را دانلود کند. شما میتوانید از اوبونتو برای مصارف معمولی، کار شرکتی، توسعه نرمافزار و گیمینگ استفاده کنید. شما همچنین میتوانید از اوبونتو برای اجرای سرورها نیز استفاده کنید.
آیا اوبونتو و لینوکس یک چیز هستند؟
نه دقیقاً. کرنل، که بخشی است که به نرمافزار اجازه میدهد با سختافزار کامپیوتر شما صحبت کند لینوکس است. کرنل لینوکس یکی از چندین اجزایی است که کانونیکال برای ساخت دسکتاپ اوبونتو از آن استفاده میکند. یکی از تفاوتهای اوبونتو و لینوکس این است که شما نمیتوانید کرنل لینوکس را به تنهایی اجرا کنید. لینوکس در پیش زمینه فعالیت میکند و بسیاری از دستگاهها را در زندگی ما، مثل گوشیهای هوشمند و حتی پمپ بنزینها نیرو میبخشد.
دسکتاپ لینوکس بیشتر از این که با خود لینوکس مرتبط باشد با تمام نرمافزار رایگان و متنبازی که اجرا میشود مرتبط است. درنتیجه بیشتر میتوان به اوبونتو به عنوان اوبونتو لینوکس فکر کرد تا یک چیز مستقل.
زیرساخت اوبونتو
اوبونتو بسیار بزرگتر از دسکتاپی است که از ubuntu.com دانلود میکنید بلکه یک جامعه از توسعه دهندگان و کاربران است. اوبونتو همچنین کلکسیونی از اپلیکیشنها و برنامههاست که از چندین منبع یکجا جمع شدهاند و به روشهای مختلف مورد استفاده قرار میگیرند.
اوبونتو مبتنی بر چیست؟
اوبونتو مبتنی بر دبیان است. دبیان یک پروژهی بزرگ است که کارهای اوبونتو را انجام میدهد، اما به روشی که کمتر قابل دسترسی است. برای توضیح بیشتر چند اصطلاح را باید بدانید:
• پکیج: روشی که توسعهدهندگان نرمافزار را برای لینوکس توزیع میکنند. اپلیکیشنها، اجزای سیستمی، درایورها، کدکها و دیگر نرمافزارها به صورت پکیج منتشر میشوند.
• پکیج فرمت: نسخههای مختلف لینوکس با استفاده از فرمتهای مختلف پکیجها را مدیریت میکنند. هنوز هیچ فرمتی وجود ندارد که با تمام نسخههای لینوکس سازگار باشد.
• مخازن: به جای دانلود اینستالر از یک وبسایت، نرمافزار لینوکس معمولاً در یک مخزن یافت میشود. مخازن کلکسیونهای بزرگی از پکیج هستند که ممکن است شما در صورت نیاز آنها را دانلود کنید. استورهای اپلیکیشن لینوکس به روشی مانند اندروید و آیاواس نرمافزار ارائه میدهند اما ابزارهای قدیمیتر با نام پکیج منیجر شناخته میشوند.
• توزیع: یک توزیع مجموعهای از نرمافزارهای پکیج شده به روشی است که یک سیستم عامل در حال کار را به همراه جامعه مربوطه و مخازن ارائه میدهد.
اوبونتو و دبیان هردو توزیعهای لینوکس هستند و اوبونتو از پکیج فرمت DEB مرتبط با دبیان استفاده میکند. البته بعضی از نرمافزارها با هردو توزیع سازگار نیستند. اوبونتو مخازن خودش را دارد اما معمولاً آن را با پکیجهای دبیان پر میکند.
اکوسیستم اوبونتو
اوبونتو انواع مختلفی دارد. دسکتاپ اصلی از محیط دسکتاپ گنوم استفاده میکند. انواع مختلفی موجود است که همه از محیطهای دسکتاپ مختلف استفاده میکنند. کوبونتو برای مثال از دسکتاپ KDE Plasma استفاده میکند. زوبونتو از یک رابط کاربری متفاوت به اسم Xfce استفاده میکند. کانونیکال روی این انواع کار نمیکند اما از آنها و تمام نرمافزارهایشان میزبانی میکند. همهی اینها از مخازنی مشابه دسکتاپ اوبونتو استفاده میکنند.
توزیعهای مبتنی بر اوبونتو
توزیعهای مبتنی بر اوبونتو زیادی وجود دارد که کانوکیال هیچ ربطی به آنها ندارد ( درست همانطور که اوبونتو مبتنی بر دبیان است). لینوکس مینت و المنتری اواس دو مثال معروف هستند. هردو توسط تیمهای مختلفی درست شدهاند و با هم متفاوت هستند. یک تفاوت کلیدی بین اوبونتو و لینوکس مینت این است که دومی رابط کاربری نسبتاً مشابه ویندوز دارد.
ظاهر میتواند فریبنده باشد. هرچه باشد زیرساخت لینوکس مینت همان چیزی است که اوبونتو از آن تغذیه میکند. درضمن وقتی که اپ استور را در لینوکس مینت و المنتری اواس باز میکنید میبینید که بیشتر نرمافزارها مشابه اپ استور اوبونتو هستند.
اما معنی اینها چیست؟
به این معنی که وقتی برنامهای میبینید که نوشته از اوبونتو پشتیبانی میشود این پشتیبانی به دسکتاپ اوبونتو محدود نمیشود. این نرمافزار همچنین روی پروژههای دیگر مبتنی بر اوبونتو که زیرساخت اوبونتو را دارند نیز اجرا میشود. استیم روی اوبونتو اجرا میشود اما شما میتوانید همان اینستالر را روی سیستم عامل Pop!_OS اجرا کنید.
اگر قصد دارید به جای اوبونتو المنتری اواس را نصب کنید باید بدانید که تقریباً هرچیزی که برای اوبونتو صدق کند برای شما نیز صدق خواهد کرد. اگر اوبونتو روی کامپیوتر شما اجرا نشود المنتری اواس نیز اجرا نخواهد شد. به طور مشابه اگر یک کنترلر گیم با اوبونتو سازگار نباشد با سیستم شما نیز سازگار نخواهد بود. اگر به باگ بربخورید بهتر است راه حل مربوط به اوبونتو را پیدا کنید تا المنتری اواس.
اما برعکس این موضوع صادق نیست. اوبونتو نمیتواند نرمافزاری را که به طور خاص برای المنتری اواس ساخته شده اجرا کند. برای توضیح این رابطه جامعه لینوکس از مثال جریان آب استفاده میکنند. اوبونتو در بالای المنتری اواس قرار دارد. نرمافزاری که در پایین جریان اجرا میشود در بالا اجرا نمیشود. مسیر آب یکطرفه است.
هرچه شما از منبع دور شوید احتمال برخوردن به باگ بیشتر است. دبیان کد منبع را از برنامهها گرفته و آنها را به صورت DEB پکیج میکند. اوبونتو دوباره این پکیجها را میسازد و خودش چند ترفند به آن اضافه میکند. المنتری اواس خودش چند تغییر در آن ایجاد میکند. وقتی که مشکلی پیش بیاید باید چندین عامل را در نظر بگیرید. آیا این مشکل به کد منبع اصلی، دبیان، اوبونتو و یا المنتری اواس مرتبط است؟
آیا توزیعهای مبتنی بر اوبونتو خوب هستند؟
این به نیازها و انتظارات شما بستگی دارد. شما باید چند سوال را در نظر داشته باشید:
• آیا شما از اوبونتو راضی هستید؟ اگر از دسکتاپ اوبونتو راضی هستید آن را تغییر ندهید.
• آیا از اوبونتو راضی هستید اما از رابط کاربری خوشتان نمیآید؟ شما میتوانید محیط دسکتاپ را بدون نصب دوبارهی توزیع تغییر دهید. شما میتوانید یک نوع متفاوت از اوبونتو را نصب کنید.
• آیا از زیرساخت اوبونتو راضی هستید اما نحوهی مدیریت آن خوشتان نمیآید؟ اگر با کانونیکال مشکل دارید میتوانید از یک توزیع مبتنی بر اوبونتو استفاده کنید که توسط یک جامعه دیگر ساخته شده است. لینوکس مینت، المنتری اواس و پاپ_! اواس از زیرساخت اوبونتو استفاده میکنند اما به اندازهی محصولا کانونیکال فشرده نیستند.
اگر از زیرساخت اوبونتو خوشتان نمیآید بهتر است که این اکوسیستم را به طور کامل رها کنید. توزیعهای لینوکس دیگری نیز وجود دارند که هرکدام نقاط قوت و ضعف خود را دارند.
بیشتر بخوانید:
چگونه فایلهای hosts را روی لینوکس اصلاح و مدیریت کنیم؟
کرنل لینوکس چیست؟ چطور میتوانیم نسخهی کرنل خود را چک کنیم؟
ما را در شبکههای اجتماعی مختلف تلگرام، توییتر، اینستاگرام، سروش همراهی کنید.
منبع خبر: makeuseof
ثبت نظر