سازمان فضایی ایران و روسیه طی یک همکاری مشترک بین المللی امروز صبح به صورت مشترک در ساعت 10:22 دقیقه به وقت تهران ماهواره خیام را از پایگاه فضایی بایکونور قزاقستان با پرتابگر روسی سایوز (Sayuz) به مدار ۵۰۰ کیلومتری زمین ارسال کردند.
ماهواره خیام بر خلاف تمامی ماهوارههای ایران در سکوت ساخته شده و هیچ توضیحاتی راجب ساخت این ماهواره ارائه نشده است. اما گفته شده که این ماهواره مخابراتی بوده است؛ به گزارش خبرگزاریهای دولتی روسیه این ماهواره ۶۰۰ کیلوگرمی را چند شرکت روسی به سفارش ایران ساخته و روسکازموز آن را با راکت سایوز۲.۱۶ (Sayuz-2.16) به مدار زمین فرستاده است.
تا به امروز سازمان فضایی ایران پرتابگری نداشته و ندارد که بتواند ماهواره را 600 کیلوگرمی را به مدار 50 کیلومتری زمین برساند. به علاوه، این اولین باری نیست که سازمان فضایی ایران برای پرتاب ماهواره خود پرتابگری خارجی خریداری میکند. همچنین خیام ۱ در کنار ماهوارههای سینا ۱، زهره و تعدادی از پروژههای دانشجویی، از ماهوارههای خریداری شده ایران است.
ایران هنوز توانایی ساخت چنین ماهوارهای را ندارد و تا له امروز ماهوارههایی که ساخته شدهاند آزمایشی بودهاند. البته باید گفت که این اتفاق خوشایندی در حوزه فناوری فضایی ایران است. حالا که سازمانهای مربوطه راضی به خرید ماهواره و پرتابگر شدند، میتوانیم قدمی رو به جلو در توسعه فناوری فضایی و حوزههای مرتبط برداریم.
در کنار ماهواره خیام 16 ماهواره کوچک روسی دیگر نیز به مدار 500 کیلومتری زمین فرستاده شدند. ساعاتی پیش نیز سازمان فضایی ایران اولین داده تلهمتری ماهواره خیام را دریافت کرد.
گفته میشود که ماهواره خیام برای ارتقا بهرهوری در حوزه کشاورزی، پایش دقیق منابع آبی کشور، مدیریت مخاطرات طبیعی، پایش تغییرات کاربری، ساخت و سازهای غیرمجاز و مقابه با جنگلخواری، پایش مخاطرات زیستمحیطی، پایش معادن و اکتشافات معدنی، پایش مرزهای کشور و بسیاری از کاربردهای دیگر به فضا پرتاب شده است.
یوری بوریسوف، مدیر کل سازمان فضایی روسیه گفت: «اهمیت اتفاق امروز را نمیتوان دستکم گرفت. پرتاب موفقیتآمیز این ماهواره در راستای منافع و به سفارش ایران تبدیل به مهمترین هدف همکاری بین دو کشور ایران و روسیه شده و راهی به انجام پروژههای جدید و بزرگتر است. روسیه مثل قبل آماده به همکاری در حوزه اکتشافات فضایی با تمام کشورهای علاقهمند و سایر همکاران است. معتقدم که حوزه فضا باید خارج از بحثهای سیاسی و برای منفعت بشریت و در خدمت علم باشد.»
بوریسوف در حالی این موضوع را مطرح کرد که چند هفته پیش روسکازموز بیانیهای در اعلام قطع همکاری با ناسا را در پروژه ایستگاه فضایی بینالمللی منتشر کرد.
عیسی زارعپور، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات در پی این همکاری نیز گفت: «میخواهم صمیمانه از تمام شما برای تمام تلاشی که برای پرتاب موفق امروز کردید، تشکر کنم. میخواهم از طرف دولت جمهوری اسلامی ایران و مردم ایران از تمام کسانی که امروز را تبدیل به روزی تاریخی در همکاری بین دو کشور کردند، شخصا تشکر کنم. امروز نقطه عطفی برای آغاز همکاریهای فضایی دو کشور بود.»
اگر به اخبار دنیای تکنولوژی علاقه مند هستید، ما را در شبکههای اجتماعی مختلف تلگرام، روبیکا، توییتر، اینستاگرام و آپارات همراهی کنید.
منبع خبر: فیسیت
ثبت نظر