چه تفاوتی بین بدافزار، ویروس و کرم کامپیوتری وجود دارد؟

virous.jpg

هر کاربری در سراسر جهان از کلمه‌های بدافزار، ویروس و کرم‌ها؛ ترس و واهمه دارد. اما امروز می‌خواهیم بررسی کنیم، تا بدانیم که چه تفاوتی با یکدیگر دارند و چه تاثیری روی سیستم‌تان می‌گذارند؟

امروز هر سیستم‌ کامپیوتری که به بستر اینترنت متصل است هر لحظه در خطر تهدیدات امنیتی قرار دارد و راه‌های مختلفی نیز برای ورود به سیستم‌تان وجود دارد، بیشتر از همه درباره بدافزار، ویروس و کرم‌ها باید صحبت کنیم. در این مطلب می‌خواهیم نگاه دقیق‌تری به آن‌ها و تفاوت‌هایشان داشته باشیم، پس تا پایان همراه فیسیت باشید.

اولین ویروس کامپیوتر

تاریخچه ویروس‌ها مربوط به سال 1971 است، آن زمان ویروس‌ها به این شکل خطرناک نبودند و در حقیقت آزمایش‌هایی در روزهای اولیه فناوری رایانه به حساب می‌آمدند. در سال 1971 مهندسی با نام Creeper در شرکت «BBN Technologies» برنامه‌ای توسعه داد که می‌توانست خودش را تکثیر کند.

Install-Antivirus.jpg
-

این برنامه به این دلیل توسعه پیدا کرد تا میان ماشین‌های مختلف DEC PDP-10 مجهز به سیستم عامل Tenex حرکت کند. این مهندس می‌توانست همان زمان از ARPANET استفاده کند و بین کامپیوترهای مختلف منتقل شود و پیام «من CREEPER هستم: اگر میتونی منو بگیر» را به نمایش بگذارد.

این برنامه به شکلی است، که خودش تکثیر می‌شود و سعی می‌کرد که از کامپیوتر قبلی خودش را پاک کند. غیر از کمی مزاحمت برای کامپیوترها، Creeper آسیبی به سیستم‌ها وارد نمی‌کرد.

بدافزار چیست؟

بدافزار یک تعریف کلی دارد و ما معمولا بدافزار، ویروس‌ها و کرم‌ها را به عنوان موجودیت‌های متفاوت درنظر می‌گیریم اما در اصطلاح بدافزار جامع و کلی است. بدافزار به هرگونه نرم افزار مخربی اشاره دارد که برای خرابی کامپیوترها طراحی شده است. این موضوع بدان معناست که ویروس‌ها و کرم‌ها دسته‌های مختلف بدافزار محسوب می‌شوند.

به این نکلته باید توجه داشته باشیم که اولین ویروس‌ها بدافزار نیستند و آسیبی به سیستم وارد نمی‌کردند و تنها نوعی آزمایش بودند. حتی ویروس «Brain» در سال ۱۹۸۶ هم بدافزار نبود، هرچند اولین ویروسی بود که بصورت جهانی پخش شد.

نام برخی از بدافزارها را احتمالا شنیده‌اید چرا که انواع مختلفی از آن‌ها وجود دارد برای مثال نام‌های تروجان‌ها، باج‌افزارها، جاسوس‌افزارها و موارد این سبکی زیاد به گوشی می‌رسد. علاوه بر کامپیوترها، با انواع مختلف بدافزار برای حمله به گوشی‌های اندرویدی هم روبه‌رو هستیم.

تفاوت ویروس‌ها و کرم‌ها

warning-2168379_1280-1.jpg
-

بدافزار ویروس

حالا باید به سراغ ویروس‌ها و کرم‌ها برویم. آن‌ها چه تفاوت‌هایی با یکدیگر دارند و اینکه کدامشان آسیب کمتری به سیستم وارد می‌کنند؟ در ادامه نگاهی به آن‌ها خواهیم داشت.

ویروس چیست؟

حتی اگر بدافزار طیف وسیعی از برنامه‌های مخرب را در بر بگیرد، ما بیشتر تمایل داریم که ویروس‌ها را به عنوان یک اصطلاح کلی درنظر بگیریم. در همین راستا ما به هر ذره‌ای از نرم افزار مخرب که به کامپیوترمان نفوذ و حمله می‌کند، ویروس می‌گوییم. اما ویروس‌ها ویژگی‌های خاص خودشان را دارند که آن‌ها را بطور منحصر به‌فردی خطرناک می‌کنند.

یکی از عوامل اصلی شناسایی ویروس‌ها، قابلیت خود تکثیری آن‌هاست و این ویژگی همان چیزی است که Creeper را به یک ویروس تبدیل کرد. همانند ویروس‌های بیولوژیکی، ویروس‌های کامپیوتری هم نیاز به یک میزبان برای اتصال به آن نیاز دارند. آن‌ها با اتصال به فایل‌ها به سیستم‌تان وارد می‌شوند و سپس فایل‌های دیگری را برای آلوده کردن پیدا می‌کنند.

زمانی که کاربر یک سند آلوده را باز می‌کند یا اینکه یک فایل آلوده EXE را اجرا می‌کند، ویروس فعال می‌شود. با باز کردن فایل، ویروس کارش را شروع می‌کند و به سراغ فایل‌ها و اسناد دیگری برای آلوده کردن می‌رود.

کرم کامپیوتری چیست؟

کرم‌های رایانه‌ای شباهت زیادی به ویروس‌ها دارند و می‌توانند خودشان را تکثیر کنند، با این حال تفاوت‌هایی میان آن‌ها هم به چشم می‌خورد. کرم‌ها نسبت به ویروس‌ها بیشتر به خودشان اتکا دارند، یعنی برخلاف ویروس‌ها، نیازی به فایل‌های میزبان برای اتصال ندارند.

زمانی که یک کرم جایش را در هارد دیسک یا حافظه SSD پیدا می‌کند، فرایند کپی کردن خودش را کلید می‌زند. کرم‌ها بجای اینکه از فایلی به فایل دیگر گسترش پیدا کنند، بطور مستقل از خودشان کپی می‌سازند و در سیستم گسترش پیدا می‌کنند.

اگر به اخبار دنیای تکنولوژی علاقه مند هستید، ما را در شبکه‌های اجتماعی مختلف تلگرام، روبیکا، توییتر، اینستاگرام و آپارات همراهی کنید.

منبع خبر: MakeUseOf

پویان معصومی.jpg

پویان معصومی - کارشناس تولید محتوا

نویسندگی در حوزه تکنولوژی یکی از تفریحات و علاقه مندی‌های من به عنوان یک فارغ التحصیل رشته مهندسی تکنولوژی نرم افزار است که به کار اصلی بنده تبدیل شده و تولید محتوا را به صورت ویژه‌ای دنبال می‌کنم.

اگر پیشنهاد یا انتقادی داشتی با من در ارتباط باش.



حتما در اینستاگرام من را دنبال کنید.


0 نظر درباره‌ی این پست نوشته شده است.

ثبت نظر