یک واکسن جدید توسط محققان طراحی شده است که به دو روش مختلف مقابل ویروس اپشتین-بار (EBV) ایمنی را ارتقاء میبخشد. این ویروس تقریباً در همه افراد حضور دارد و تحقیقات نشان داده که این ویروس عامل اصلی برخی بیماریهایی مانند ام اس (MS) و برخی انواع سرطانها است.
تحقیقات گذشته نشان داده است که احتمال ابتلا به بیماری ام اس بعد از ابتلا به ویروس اپشتین-بار تا ۳۲ برابر افزایش مییابد. بههمین دلیل، محققان در مؤسسه تحقیقات پزشکی QIMR Berghofer در استرالیا تصمیم گرفتهاند تا واکسنی برای این ویروس تولید نمایند.
روش کار واکسن اپشتین-بار به این شکل است که ایجاد تحریککنندههای آنتیبادی جهت مهار ویروس در بدن را فراهم میکند. این آنتیبادیها در طی حالتهای عفونت اولیه، سلولهای B ایمنی را متوقف میکنند. اما ویروس EBV با حالت نهفتهای که دارد، میتواند درون سلولهای B پنهان شده و آنها را به واحدهای کوچکی تبدیل کند. این واحدها با تضعیف سیستم ایمنی بدن، آماده تقسیم و انتشار میشوند. در اینجا، سلولهای T کشنده نقش مهمی در تشخیص و کنترل سلولهای B آلوده ایفا میکنند.
محققان واکسن خود را از طریق تزریق به غدد لنفاوی موشها (جایی که پاسخ ایمنی آغاز میشود) آزمایش کردند و متوجه شدند که در طی عفونتهای اولیه و نهفته ویروس EBV، ایمنی هومورال و سلولی قویای تولید میشود که بیش از هفت ماه پایداری دارد.
ویروس اپشتین-بار عضوی از خانواده هرپسویروسان (تبخالی) است و تقریباً ۹۵ درصد افراد جهان با آن آلوده میشوند. اغلب افراد در دوران کودکی با این ویروس آشنا میشوند و سپس ویروس بهصورت غیرفعال در بدن فعالیت میکند. با این حال، عفونت در دوران نوجوانی یا اوایل بزرگسالی میتواند منجر به مونونوکلئوز عفونی یا غدهای شود که بهعنوان عامل خطر اصلی برای بروز بیماریهای مرتبط با EBV، از جمله ام اس، محسوب میشود.
علاوه بر درمان ام اس، این واکسن به دلیل ارتباط ویروس EBV با انواع مختلف لنفومها و سرطانهای مجرای تنفسی، بهطور پیشگیرانه در کاهش ابتلا به این بیماریها مؤثر میباشد.
اگر به اخبار دنیای تکنولوژی علاقه مند هستید، ما را در شبکههای اجتماعی مختلف تلگرام، روبیکا، توییتر، اینستاگرام و آپارات همراهی کنید.
منبع خبر: newatlas
ثبت نظر