آموزش تنظیم DHCP Server در میکروتیک

آموزش تنظیم DHCP Server در میکروتیک

DHCP Server سرویسی است که این امکان را فراهم می‌آورد که سیستم‌ها، مقادیر gateway ،DNS ،Subnetmask ،IP و … را به‌صورت خودکار دریافت کنند. درواقع اگر کارت شبکه در حالت خودکار تنظیم شده باشد، هنگام بوت شدن درخواستی را به DHCP Server ارسال می‌کند و آدرس‌های موردنیاز خود را دریافت می‌کند. به این صورت تمامی روند دادن آدرس IP، به‌صورت خودکار انجام خواهد شد.

DHCP Server سرویسی پر کاربرد برای آی پی دهی به تجهیزات شبکه، به صورت اتوماتیک است. در این مقاله قصد داریم این موضوع و نحوه تنظیم DHCP روی میکروتیک را به شما آموزش دهیم. با فیسیت همراه باشید.

 

DHCP چیست؟

DHCP Server سرویسی است که این امکان را فراهم می‌آورد که سیستم‌ها، مقادیر gateway ،DNS ،Subnetmask ،IP و … را به‌صورت خودکار دریافت کنند. درواقع اگر کارت شبکه در حالت خودکار تنظیم شده باشد، هنگام بوت شدن درخواستی را به DHCP Server ارسال می‌کند و آدرس‌های موردنیاز خود را دریافت می‌کند. به این صورت تمامی روند دادن آدرس IP، به‌صورت خودکار انجام خواهد شد.

مزایای استفاده از سرویس DHCP

استفاده از سرویس DHCP مزایای زیادی دارد ازجمله اینکه با استفاده از این سرویس، از IP Conflict در شبکه جلوگیری می‌شود. به این معنا که یک IP، به دو سیستم مختلف اختصاص داده نمی‌شود.
ازجمله فواید دیگر استفاده از سرویس DHCP، می‌توان به سرعت بخشیدن به‌ کارها اشاره کرد. برای مثال اگر در شبکه لازم باشد آدرس DNS تغییر کند، تنها لازم است آدرس DNS در DHCP server تغییر داده شود، و نیازی به اعمال تغییر روی تک تک سیستم‌ها نیست. به این معنا که به‌صورت متمرکز می‌توان تمام تغییرات موردنیاز را روی تمام سیستم‌ها اعمال کرد. بنابراین مدیریت متمرکز هم یکی دیگر از مزایای استفاده از این سرویس است. 

سرویس DHCP Server در میکروتیک روتر

در سیستم‌عامل میکروتیک می‌توان بروی تک تک ether ها، سرویس DHCP راه‌اندازی کرد. بنابراین در شبکه‌های کوچک که فاقد سوییچ‌های مدیریتی و سرورهای مایکروسافتی هستند، می‌توان از میکروتیک به‌عنوان DHCP سروری کارآمد استفاده کرد.
در ادامه قصد داریم چگونگی تنظیم DHCP server، در روتر بوردهای میکروتیک را به شما آموزش دهیم.

مراحل تنظیم DHCP Server در میکروتیک

برای این آموزش سناریو زیر را در نظر گرفته‌ایم.
در این سناریو ether1 از میکروتیک را به سوییچ وصل کرده‌ایم و قصد داریم به تمام سیستم‌های متصل به سوییچ، از طریق DHCP Server راه‌اندازی شده روی میکروتیک، IP بدهیم.

 

سناریو تنظیم DHCP Serverروی میکروتیک

 

۱. برای انجام تنظیمات ابتدا از طریق نرم‌افزار winbox، به میکروتیک روتر خود وصل شوید.
۲. سپس برای ether1 میکروتیک، آی پی 192.168.1.1 را تنظیم کنید. برای این کار می‌توانید از کد زیر استفاده کنید.

  ip address add address=192.168.1.1/24 interface="ether1"

 

۳. از منو سمت راست گزینه IP را انتخاب کرده، سپس از زیر منو باز شده، گزینه‌ی DHCP Server را انتخاب کنید.

مراحل تنظیم DHCP Server در میکروتیک ورتر

 

۴. در پنجره باز شده، در تب DHCP، بر روی DHCP setup کلیک کنید.

مراحل تنظیم DHCP Server در میکروتیک ورتر


۵. در این مرحله interface ی که قرار است روی آن DHCP server راه‌اندازی شود را انتخاب کنید ( با توجه به سناریو بالا ether1 را انتخاب کنید).

مراحل تنظیم DHCP Server در میکروتیک ورتر


۶. در این مرحله به‌صورت اتوماتیک آی پی ether1 شناسایی شده و آدرس شبکه نمایش داده می شود. دکمه‌ی Next را انتخاب کنید تا وارد مرحله بعد شوید.

مراحل تنظیم DHCP Server در میکروتیک ورتر


۷. در این مرحله آی پی gateway، از شما خواسته می‌شود. به‌صورت پیش‌فرض همان آی پی ethre1 به‌عنوان gateway در نظر گرفته می‌شود.

مراحل تنظیم DHCP Server در میکروتیک ورتر


۸. در این مرحله آی پی‌هایی که به کلاینت‌ها اختصاص داده می‌شود را می‌توانید مشخص کنید. به‌صورت پیش‌فرض با توجه به آی پی ether1، از 192.168.1.2 تا 192.168.1.254 به کاربران می‌تواند اختصاص یابد.

مراحل تنظیم DHCP Server در میکروتیک ورتر


۹. در این مرحله می‌توانید آدرس DNS server تان را مشخص کنید. درصورتی‌که DNS server در شبکه خود ندارید،می‌توانید از آدرس های DNS جهانی (برای مثال 8.8.8.8) استفاده کنید.

مراحل تنظیم DHCP Server در میکروتیک ورتر


۱۰. در مرحله آخر از شما Lease time پرسیده می‌شود که روی دکمه next کلیک کنید. در این مرحله پیغامی نمایش داده می‌شود که نشان می‌دهد DHCP Server با موفقیت راه‌اندازی شده است.

مراحل تنظیم DHCP Server در میکروتیک ورتر
 
در پنجره DHCP Server، در تب Leases، دستگاه هایی که از DHCP Server شما IP گرفته‌اند و آی پی های اختصاص یافته را می‌توانید ببینید.

با آموزش های بعدی ما همراه باشید.

 

ما را در شبکه‌های اجتماعی مختلف تلگرام، روبیکا، توییتر، اینستاگرام، سروش همراهی کنید. 


0 نظر درباره‌ی این پست نوشته شده است.

ثبت نظر