لینوکس به صورت کامل روی کامپیوترهای مک اجرا می‎‌شود

Linux-on-M1.jpg

به لطف شرکت کورلیوم، حالا لینوکس به صورت کامل روی کامپیوترهای دارای پردازنده‌ی M1 پورت شده و اجرا می‌شود.

سیستم عامل لینوکس حالا روی کامپیوترهای مک مینی با پردازنده‌ی M1 کاملاً کار می‌کند. این پیشرفت به لطف تیم Corellium، یک شرکت متخصص در زمینه‌ی مجازی‌سازی دستگاه‌های مبتنی بر معماری آرم، رخ داده است.

درواقع چند روز پیش تیم کورلیوم توضیح داد که از سال 2014 و با آیفون 6 در حال کار روی پردازنده‌های مخصوص به اپل بوده است. این کمپانی موفق شده است که با استفاده از برخی exploitها، تحقیقات و مطالعات قبلی، یک پورت کرنل در پردازنده‌ی A10 در سال 2020 ایجاد کند.

در نوامبر 2020 بود که اپل از کامپیوترهای مک جدید خود با پردازنده‌ی M1 رونمایی کرد. سپس یک به روز رسانی، امکان نصب کرنل شخصی را به کاربران می‌داد. در ادامه‌ی این روند، تیم کورلیوم شروع به کار روی پورت لینوکس کرد.

این شرکت معتقد است که پردازنده‌ی M1 بخش‌های مشترک زیادی با پردازنده‌های سری A دارد و نهایتاً این شرکت توانسته است بر مهم‌ترین چالش‌های مواجهه با پورت کردن لینوکس را فائق بیاید.

اگر بخواهیم نگاه تکنیکال‌تری داشته باشیم باید بگوییم که تیم کورلیوم توضیح داده است که اپل پردازنده‌های خود را با روش‌های سنتی بوت نمی‌کند؛ بلکه بوتلودر یک فایل با فرمت Mach Object را در قالب فرمت IMG4 اجرا می‌کند. این ماجرا با افزایش تعداد پردازنده‌ها، پیچیده‌تر هم خواهد شد.

از طرفی اپل از کنترلر مخصوص به بهره برده است که با استاندارد معمولی GIC تفاوت دارد. از سوی دیگر وقفه‌های تایمر به FIQ هدایت می‌شوند که از استانداردهای کنونی بهره نمی‌برد و مبتنی بر سیستم قدیمی 32 بیتی آرم است. در آخرین مرحله این تیم یک pre-loader را به عنوان پکیج لینوکس ارائه کرد که منجر به اجرای لینوکس روی کامپیوترهای دارای پردازنده‌ی M1 شد.

اخبار مرتبط:

اجرای ویندوز در مک‌های مبتنی بر تراشه M1 به تصمیم مایکروسافت وابسته است

اگر به اخبار دنیای تکنولوژی علاقه مند هستید، ما را در شبکه‌های اجتماعی مختلف تلگرام، روبیکا، توییتر، اینستاگرام و آپارات همراهی کنید.

منبع خبر: appleinsider


1 نظر درباره‌ی این پست نوشته شده است.

Farid

دوشنبه, 06 بهمن 1399

بیاد اجرا هم نشه :///
هسته اش رو از FreeBSD برداشته یه سری تغییرات در جهت انحصاری کردن انجام داده بعدم سورسشو بسته اسم داروینو روش چسبونده. خب مسلما این هسته توانایی اجرای لینوکس رو داره چه بصورت یک کانتینر و چه به صورت شبیه سازی. الان این کاری که کرده یه جورایی پورت کردن محسوب میشه یعنی دقیقا همون عاملی که سیستم عامل Android به دلیل استفاده از اون، نسبت به iOS رم بیشتری میخواد. ولی از طرف دیگه گستردگی استفاده Android رو به هیچ وجه نداره. به این شرکت ها که از لایسنسینگ بقیه شرکتا سو استفاده میکنن کلا لاشخور نرم افزاری گفته میشه. و متاسفانه این کمپانی هم مرجعی شده تا هر سیاست کثیفی در پیش بگیره بقیه ازش کپی کنن. اوراکل و مایکروسافت حداقل سیاست هاشونو بر اساس منفعت کابران تغییر دادند و جای شکرش هست.

پاسخ

ثبت نظر