جواد جاویدنیا سرپرست معاونت فضای مجازی دادستانی کل کشور معتقد است با راه اندازی شبکه ملی اطلاعات، فیلترینگ هوشمند و ساماندهی فیلترشکنها، نیازی به قطعی کامل اینترنت در شرایط آشوب نیست.
ماجرای قطعی یک هفتهای اینترنت در کشور یکی از اتفاقات مهم حوزه فناوری در ایران بود که نگرانیها و سوالات زیادی را برای کاربران ایجاد کرد، سوالاتی از جمله اینکه آیا اینترنت دوباره در ایران قطع خواهد شد؟ آیا واقعا اینترنت ملی روی کار خواهد آمد و دسترسی به اینترنت بین الملل قطع خواهد شد؟ و... . این اقدام اگرچه به دستور شورای امنیت ملی اجرایی شده بود اما حالا مخالفان خودش را دارد.
حالا چند روز پیش جواد جاویدنیا سرپرست معاونت فضای مجازی دادستانی کل کشور در خصوص این موارد و جریان قطعی اینترنت توضیحاتی داده است که با هم مرور میکنیم.
وی در بخشی از صحبتهایش اشاره کرده است که ملت ایران برای آنکه فرهنگ و تمدن اسلامی خود را به دنیا نشان دهد، نباید با دنیا قطع ارتباط کند. بخش دیگری از صحبتهای او به شبکه ملی اطلاعات و البته شایعاتی که درباره این شبکه دست به دست میشود اشاره داشت. وی درباره شبکه ملی اطلاعات چنین توضیح داد:
عدهای بر این باور هستند که با ملی کردن شبکه اطلاعات، تمامی دسترسیها به اینترنت جهانی قطع میشود؛ اما هدف از راهاندازی شبکه ملی اطلاعات این است که در عین حفظ استقلال و پویایی کشور، با دنیا نیز بتوانیم ارتباط و تعامل داشته باشیم. متأسفانه در حال حاضر در شبکههای اجتماعی، این بیگانگان هستند که به ما دستور میدهند که چهکار بکنیم و چهکار نکنیم، نمونه آن تحریمهایی است که برای تلفنهای همراه اپل در ایران به وجود آمد و بسیاری از امکانات برای استفاده کنندگان از این برند در داخل ایران مختل شد. جاویدنیا در ادامه صحبتهایش توضیح داده است که در حال حاضر اغلب جوانان 15 تا 23 ساله ایرانی، برای بدست آوردن اخبار تنها از شبکههای اجتماعی استفاده میکنند که این شبکهها در دستان بیگانه است و ذهن این جوانان را در افکار و ایدههای خود غرق میکنند. با این وجود جاویدنیا صراحتا اشاره کرده است که هیچکس نمیتواند مردم را بهزور از شبکههای اجتماعی بیرون براند.
-
ساماندهی فیلترشکنها
بخش دیگری از صحبتهای جاویدنیا به بحث ساماندهی فیلترشکنها اشاره داشت. موضع او در خصوص فیلترشکنها کاملا واضح است و از صحبتهایش مشخص است که با ساماندهی فیلترشکنها موافق است. وی در این خصوص چنین توضیح داده است:
همان افرادی که گریبان چاک میکنند که چرا در تلفن هر جوان و پیری فیلترشکن دیده میشود که با استفاده از آن به هر محتوایی دسترسی پیدا کند، میتوانند با این پدیده مقابله کنند، اما مقابله نمیکنند. آنها بهانه میآورند که عدهای هستند که به این نرمافزارها نیاز دارند. طرحی به مرجع مربوطه ارائه شده که این افراد شناسایی و ساماندهی شوند، اما هر روز بهبهانههای مختلف بررسی این طرح به تعویق میافتد. عدهای میگویند "نمیتوانیم این ساماندهی را انجام بدهیم."، باید به این نکته توجه کرد که اگر جوانان ما در زمان جنگ و با دستان خالی مقابل نفوذ دشمنان نمیایستادند و تسلیم میشدند که انقلاب اسلامی بهسرعت از بین میرفت. در زمینه فناوری اطلاعات ما شناخت و تخصص لازم را داریم بنابراین میتوانیم این سازماندهی را انجام بدهیم، اما متأسفانه برخی از مسئولان مربوطه با مردم شفاف نیستند و اعلام نمیکنند که "ما نمیخواهیم این نرمافزارها را ببندیم".
-
با راه اندازی شبکه ملی اطلاعات، نیازی به قطع کامل اینترنت نیست
جاویدنیا معتقد است با راهاندازی شبکه ملی اطلاعات، کنترل و محدود شدن فیلترشکنها و فیلترینگ هوشمند، در شرایط آشوب نیازی به قطعی کامل اینترنت نیست. وی در این خصوص چنین توضیحی داده است:
اگر کنترلها انجام میشد، نرمافزارهای ایرانی بههمراه خدمات الکترونیکی به مردم ارائه شده بود و فیلترشکنها محدود میشد، اصلاً نیازی به بستن اینترنت در دوران آشوب نداشتیم. تا زمانی که این کنترلها صورت نگیرد، در چنین مواقع حساسی همواره به دوراهی بستن یا عدمبستن اینترنت برمیخوریم. اگر اینترنت بسته شود مردم میگویند "حکومت مخالف فناوری اطلاعات است"، و اگر بسته نشود آشوبها بیشتر میشود. بارها دولت اعلام کرده که قصد فیلترینگ هوشمند یا راهاندازی اینترنت ملی را دارد، اما در عمل هیچکدام اتفاق نمیافتد، بهعوض اعلام میکنند که ۵۰۰۰ صفحه اینستاگرامی شناسایی شده که در آن اقدام به خرید و فروش سلاح و مشروبات الکلی میشود، اما دستگاه قضایی و پلیس اقدامی علیه آن نکردند. باید گفت که؛ آیا امکان شناسایی این صفحات را داشتند و انجام ندادند؟
-
نظر شما در این خصوص چیست؟ نظرات خود را با ما و سایر کاربران فیسیت به اشتراک بگذارید.
اخبار مرتبط:
باز هم باید منتظر قطع شدن اینترنت باشیم؟ بررسی قطعی سراسری اینترنت
ما را در شبکههای اجتماعی مختلف تلگرام، توییتر، اینستاگرام، سروش همراهی کنید.
ثبت نظر