5 قانون طلایی در عکاسی؛ حرفه‌ای عکاسی کنید

5 قانون طلایی در عکاسی؛ حرفه‌ای عکاسی کنید

اگر دوربین عکاسی دارد و یا حتی می‌خواهید با دوربین گوشی به عکاسی بپردازید، باید 5 قانون طلایی در عکاسی را یاد بگیرید.

عکاسی بی‌شک یکی از جذاب‌ترین هنرهاست که اتفاقا اگر حرفه‌ای هم عمل کنید، می‌تواند به یک شغل پردرآمد برای شما تبدیل شود. حتی اگر هیچ چیزی درباره عکاسی نمی‌دانید، نگران نباشید زیرا بهترین عکاسان حرفه‌ای هم روزی برای اولین بار دوربین خودشان را به دست گرفته‌اند و برای نخستین بار عکاسی کرده‌اند. اگر دوربین عکاسی دارد و یا حتی می‌خواهید با دوربین گوشی به عکاسی بپردازید، باید قوانین طلایی عکاسی را یاد بگیرید. با فیسیت همراه باشید تا 5 قانون طلایی در عکاسی را با هم مرور کنیم.

5 قانون طلایی در عکاسی

1- قانون یک سوم

یکی از ابتدایی‌ترین و البته مهم‌ترین قوانین در عکاسی، قانون یک سوم است که اساسا وظیفه‌ی اصلی آن، مشغول کردن و جلب مشارکت بیننده است. در واقع طبق این قانون یک تصویر به دو خط عمودی و دو خط افقی، عملا به 9 قسمت تقسیم می‌شود. تمرکز دید کاربر هم بیشتر روی تقاطع این خطوط است. حتی جالب‌تر این است که حتی همین چهار نقطه طلایی هم اهمیت یکسانی ندارند و همانطور که در تصویر زیر می‌بینید، اولیت این نقطه‌های با توجه به جلب نظر کاربر به صورت زیر است.

در حال حاضر در برخی از دوربین‌های عکاسی می‌بینیم که به صورت پیش فرض صفحه با همین قانون یک سوم تقسیم بندی شده است تا عکاس راحت‌تر بتواند سوژه اصلی و مهم‌ترین عناصر را در همین نقاط و تقاطع خطوط قرار دهد.

قانون یک سوم در عکاسی
قانون یک سوم در عکاسی -

2- تناسب طلایی با قانون فیبوناچی در عکاسی

این قانون شباهت زیادی به قانون یک سوم دارد اما دقیق‌تر است. در واقع طبق این قانون، تصویر به تعدادی مربع بزرگ به کوچک تقسیم می‌شود که این تقسیم بندی‌ها تا چهار مربع، با نسبت 1 به 1.618 است (اگر به تصویر توجه کنید متوجه می‌شوید). در واقع دنباله فیبوناچی به صورت 0,1,1,2,3,5,8,13,21,34,55,… است و تقسیم بندی‌های مربع‌ها به این صورت است که مربعه‌هایی به اندازه‌ی 21 در 21، 13 در 13، 8 در 8، 5 در 5 و... است (و یا تقسیم بندی‌هایی به همین صورت).

در این نوع عکاسی، تمرکز عکس از بیرون شده و هرچه به داخل حلزونی حرکت می‌کنیم، تمرکز بیشتر می‌شود.

عکسی با ترکیب بندی قانون فیبوناچی

عکسی با ترکیب بندی قانون فیبوناچی
عکسی با ترکیب بندی قانون فیبوناچی -

اگر به نقاشی‌های معروفی همچون مونولیزا نگاه کنید، دقیقا متوجه این قانون طلایی در عکاسی و نقاشی خواهید شد. البته باید بدانید که رعایت کردن قانون فیبوناچی در عکاسی کمی سخت است و مانند قانون یک سوم، یک تقسیم بندی ساده نیست اما یک تصویر بسیار زیبا و با هارمونی بسیار خوب را ایجاد می‌کند.

تناسب طلایی با قانون فیبوناچی در عکاسی - نقاشی مونولیزا

تناسب طلایی با قانون فیبوناچی در عکاسی - نقاشی مونولیزا
-

3- خطوط راهنما را آگاهانه به کار بگیرید

حتما به خطوط وسط بزرگراه دقت کرده‌اید که مسیر درست را به راننده نشان می‌دهد. خطوط راهنما در عکاسی هم دقیقا همین هدف را دارند. خطوط راهنمای افقی و عمودی همواره در همه تصاویر وجود دارند و بودن آن‌ها در عکس اجتناب ناپذیر است اما این هنر عکاس است که باید با استفاده درست از این خطوط، چشم بیننده را به سمت سوژه اصلی هدایت کند، برای مثال کافی است زاویه عکس را به نحوی تغییر دهید که این خطوط راهنما چشم را به سمت سوژه اصلی هدایت کند. در واقع اگر از خطوط راهنما در عکاسی درست استفاده نشود، این خطوط می‌توانند دقیقا تاثیر معکوس داشته باشند و چشم مخاطب را از سوژه اصلی دور کنند.

خطوط راهنما در قاب‌های مختلف متفاوت هستند اما معمولا دیوارها، ستون‌ها، درختان، جاده خط افق و... جز مهم‌ترین خطوط راهنما در عکاسی هستند.

4- تقارن؛ قانونی خاص برای عکاس‌های خاص

تا به اینجا با قوانین یک سوم و فیبوناچی در عکاسی، جایِ قرار گرفتن مهم‌ترین عناصر تصویر را معرفی کردیم اما این قوانین همیشه پایدار نیستند بلکه در شرایطی که تصویر شما متقارن است، باید سوژه اصلی را دقیقا در وسط کادر قرار دهید. البته تقارن همیشه عمودی نیست بلکه زمانی که یک تقارن افقی هم داریم (مثلا افتادن سایه تصویر در آب)، می‌توان خط راهنمای افقی را به عنوان خط تقارن افقی قرار داد که نمونه آن را در عکس زیر می‌بینید. (البته در این عکس از چندین قانون خط راهنما، یک سوم و تقارن استفاده شده است.)

عکاسی با توجه به قانون تقارن
-

5- قانون آخر: قوانین را فراموش کنید و تابو شکنی کنید

عکاسی قبل از اینکه یک شغل و حرفه محسوب شود، یک هنر است. بنابراین به همه این قوانینی که اشاره شد، تنها به عنوان راهنماهایی نگاه کنید که می‌تواند عکس شما را حرفه‌ای و بهتر کند. در یک کلام بگوییم که این قوانین وحی منزل نیست و ممکن است در شرایطی این قوانین کاربردی نداشته باشند.

به عنوان نکته آخر باید اشاره کنیم که این قوانین اولویتی نسبت به هم ندارند و هر سوژه و قاب، بسته به شرایط خاصی که دارد، قوانین خاص خودش را هم می‌طلبد.

شما چه قوانین و ترکیب بندی‌هایی برای عکاسی را می‌شناسید که جذاب هستند؟ نظرات و تجربیات خود را با ما و سایر کاربران فیسیت به اشتراک بگذارید.

اخبار مرتبط:

آیا مگاپیکسل در دوربین اهمیت دارد؟ یک فاکتور چشمگیر اما غلط انداز

VACO، یک اپلیکیشن عالی برای کسانی که با گوشی هوشمند عکاسی می‎کنند

راهنمای عکاسی حرفه ای از خورشید گرفتگی

ما را در شبکه‌های اجتماعی مختلف تلگرام، روبیکا، توییتر، اینستاگرام، سروش همراهی کنید.

منبع خبر: فیسیت


1 نظر درباره‌ی این پست نوشته شده است.

حمیدرضا

یک‌شنبه, 15 دی 1398

سلام ممنون بسیار مفید بود

پاسخ

ثبت نظر